top of page

Tagliatelle alla Carbonara

Pasta carbonara. Lekker, met room en spekjes. Room? Nee natuurlijk niet, ongelukkige! En ook geen spekjes. Maar guanciale. Varkenswang die drie weken lang gedroogd en uitgehard wordt op zout en zwarte peper.


Traditioneel is dit recept met spaghetti, maar ik maak 'm altijd met tagliatelle. Vers, wel te verstaan. Zie pasta recept hier.
Voor 2 personen


- 300 gr pasta (vers, of anders spaghetti van De Cecco)

- 200 gr guanciale (of evt pancetta)

- 3 eierdooiers

- 100 gr Parmezaanse kaas of pecorino

- Evt knoflook teentje


Benodigdheden:

- PastamachineRol en snijd/draai de tagliatelle, of kook de spaghetti.


Snijd de guanciale in zo dun mogelijke reepjes.


Rasp de parmezaan of pecorino. Pecorino is vaak wat zouter dan parmezaan, dus vooral proeven straks en niet alles in één keer erin joekelen.


Bak nu de guanciale in een koekenpan met wat olijfolie zodat ze krokant worden. Voeg een gekneusd knoflookteentje toe voor wat extra pit. Mocht er na het uitbakken teveel vet overblijven, verwijder dit dan met een lepel of dep met keukenpapier. Niet alles, want het geeft ook smaak aan het gerecht. Verwijder de knoflook.


Kook de tagliatelle al dente (ca 2 minuten bij verse pasta) en zet het vuur uit. Niet afgieten want het kookvocht hebben we nodig. Dat bevat de meel, essentieel voor de binding van de saus.Zet de pan met de guanciale op een laag pitje en voeg nu de pasta toe. Met steeds een schepje pastawater. Roer met een flexibele spatel en je ziet dat het direct mooi gaat binden en romig wordt.Voeg ruim gemalen peper toe. Herhaal met nog wat water tot een sausje ontstaat en voeg nu ook de parmezaan toe tijdens te roeren. Proef ondertussen en breng op smaak met of nog wat kaas, peper, kookvocht.


Zet het vuur uit, wacht heel even en voeg dan de eierdooiers toe. Direct goed omscheppen want anders heb je straks omelet.Serveer direct. Bestrooi nogmaals met wat peper en top af wat geraspte parmezaan of pecorino.


Tip: verwarm de borden goed voor, omdat het vuur onder het gerecht al een tijdje uit was ivm de eieren.Muziektip: Eros Ramazzotti


Wijnsuggestie:

Pinot Grigio of Gavi - Met dank aan AWA

13 views0 comments

Comments


bottom of page