top of page

Tong à la meunière

That tong tetongtong tong! Maar dan a la meunière – ofwel 'op de wijze van de molenaarsvrouw'. Vanwege het gebruik van bloem bij het bakken.Recept per persoon:


- 1 medium tong (zonder kop, ingewanden en vel)

- Bloem

- 50 gr geklaarde boter

- Olijfolie

- Platte peterselie

- 1 citroenpartjeIn dit geval bereid met krieltjes, wortel en sjalot uit de oven. Maar dat kunnen ook andere side dishes zijn.


Hieronder volgt het basisrecept voor de tong.

Snijd of knip eventueel de staart en de randjes (vinnen) af. Dit kan wat aanbakken en blijven plakken in de pan waardoor je de tong kapot kan trekken bij het omdraaien.

Hoeft niet maar kan het vergemakkelijken, zie foto hierboven.

Snijd de peterselie en klaar de boter.


Was de tong en dep droog met keukenpapier. Wentel de tong in wat bloem. Laat de pan met een deel olijfolie en een deel geklaarde boter goed warm worden en leg de tong in de pan. Even geduld en zelfbeheersing; niet meteen om gaan draaien want dan valt ‘ie uit elkaar.


Als de randjes bruin worden is dat vaak wel een eerste indicatie dat er gedraaid kan worden. Schep met een lepel wat van de boter/olie uit de pan over de tong en draai hem dan om. Bak ook de andere kant.


Doe het vuur uit, voeg de rest van de boter en de gehakte peterselie toe. Schep nog een aantal keer de boter over de tong en voeg als laatste nog wat citroensap toe in de pan.

Bestrooi met wat grof zeezout en serveer op een voorverwarmd bord met wat van het boter-citroen-peterselie mengsel.Wijnsuggestie:

Muscadet Crus Communaux of Mersault - Met dank aan AWA

14 views0 comments

Comments


bottom of page