top of page

Hangop met vlierbloesemsiroop en bosvruchten

Een nagerecht geïnspireerd op een koken in de natuur-workshop die ik deed bij De Natuurkok.

Daar leerde ik oa dat vlierbloesem en de topjes van bramenstruiken erg lekker zijn. Dus hop, schaar in de binnenzak en het park in!


Recept voor 2 personen:


- 1 ltr volle (bio) yoghurt - 10 stuks vlierbloesemschermen of meer - Bramenstruik topjes - 100 gr suiker - 1/4 citroen - 10 bramen

- 10 frambozen

- 10 blauwe bessen


Extra benodigdheden:


- Spuitzak - Zeef


Let op: begin een dag/nacht van tevoren!

Bereid als eerste een nacht (of dag) van tevoren je hangop voor. Die moet namelijk een tijdje (je raadt het al) hangen. Dit doe je door een (schone!) theedoek of kaasdoek in een zeef te leggen en die in een kom of ruime pan te plaatsen. Giet de yoghurt hierin, dek af met de doek of de pannendeksel en zet minimaal 12 uur weg in de koelkast.

De vlierbloesem siroop heeft ook een dergelijke bereidingstijd dus die kun je mooi simultaan doen. Was de vlierbloesem schermen niet maar schud ze zo goed mogelijk uit om eventuele meegereisde beestjes of insecten eruit te halen. Kook de suiker in 100 ml water, of meer maar altijd in een 1 op 1 verhouding suiker en water. Laat wat afkoelen en schep de vlierbloesem hier doorheen. Zet ook een nachtje weg of langer, hoeft niet in de koelkast, mag wel.

Plaats de volgende dag een vel keukenpapier in een zeef, hang deze in een kom en giet dan je pan met siroop uit. Het residu nog even goed nadrukken zodat al het sap eruit loopt. Giet over in een schone weckfles of afsluitbaar potje en bewaar in de koelkast.

Schep je hangop over in een kom en schenk daar naar smaak wat van je siroop bij. Goed roeren en mengen en overscheppen in een spuitzak.

Draai hiermee een mooi rondje op je bord, al dan niet met een draaiplateau. Plaats hier bovenop wat vlierbloesem, die overigens meer decoratief is want zo los is dat best hardcore om te eten.  Serveer met de bosvruchten, bramenplant topjes en zoals in mijn geval op de foto ook een aardbeibloemetje (uit eigen tuin).

Oh ja en de vlierbloesem siroop doet het ook erg goed in een gin tonic!
8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page