top of page

Empanada gallega - met tonijn

De Empanada is typisch Galicisch. Een plek waar wij vroeger vaak op zomervakantie gingen en zodoende heb ik er heel wat geproefd. Dit is in grote lijnen het originele recept, met een kleine twist van mijn moeder, zoals zij deze vroeger voor ons maakte.


Je kunt 'm ook koud eten – ook dan is het heerlijk – en mooi meegenomen, een empanada hoor je met je handen te eten. Buen provecho!


Onderstaande is genoeg voor één empanada formaat ovenblik (zoals foto)


- 3 a 4 blikjes tonijn in olijfolie

- 4 a 5 rode puntpaprika’s

- 3 a 4 grote gele uien

- 5 knoflookteentjes

- 4 eieren (3 om te koken en 1 voor het bestrijken)

- 350 gr bloem (+ wat extra voor deeg rollen)

- 1 zakje gist (‘Levure’ - droog)

- Paprikapoeder

- Cayennepeper

Sudder de uien, paprika en knoflook in de afgegoten olie van de tonijn. Niet bakken/bruin laten worden. Mooi glazig laten worden. Op het laatst knoflook toevoegen. Kruiden met zout, peper, cayenne en paprikapoeder. Dan de tonijn en grof gesneden gekookte eieren erbij. Even meebakken op laag vuur en dan laten uitlekken in een zeef. Vang de olie op. Bewaren voor het deeg straks ouwe.


Meng de bloem met de gist, wat van het uitgelekte oliemengsel, en water tot een deegbol. Wordt daardoor mooi diepgeel/oranje. Goed doorkneden! Ruim een uur laten staan op warme plek in met folie afgedekte kom.Deeg zo plat mogelijk uitrollen, bijna doorzichtig. Op bakpapier leggen en rechthoek snijden. Vullling hierop verdelen. Afdekken met zelfde formaat uitgerold deeg. Randjes omvouwen en aandrukken. Luchtgat in het midden of kleinere gaatjes prikken met een vork zodat de lucht onder het deeg vandaan kan.

Bestrijken met losgeklopt ei en versieren met strookjes of andere

vormen van de deegrestjes. Bestrooien met grof zout.In oven op ca. 190 graden totdat de empanada mooi bruin ziet.

Iets af laten koelen alvorens te snijden.
Wijnsuggestie:

Albariño of Mencia - Met dank aan AWA

9 views0 comments

Comments


bottom of page