Flat iron steak van de Bastard met Gratin Dauphinois en gegrilde groente
- Geert Ploeger
- Jun 7
- 3 min read
Een classic combi voor een geslaagde BBQ-avond; een mooie zachte gemarmerde steak, wat groente om te grillen, een gratin en een jus van knoflook, tijm en boter.

Tijd: 2 uur Recept voor 4 personen:
Ingrediënten
800 g á 1 kg Flat iron steak, ofwel sukade
800 g kruimige aardappelen (bijv. Agria of Nicola)
300 ml kookroom (de vetter de better)
100 ml volle melk
1 bol knoflook
100 g boter
100 g geraspte Gruyère (klassiek zonder, maar wél lekker)
10 a 12 bimi stronkjes
Bosje groene asperges
3 rode uien
Paarse wortelen (maar oranje kan ook)
Verse tijm
Grove zoutflakes
Versgemalen zwarte peper
Snufje nootmuskaat
Benodigdheden
BBQ
Houtskool
Houtsnippers (optioneel)
Alu folie
Klein pannetje of skillet voor de jus
Ovenschaal gratin
Ovenplateau groenteschotel
Bereidingswijze
Voorbereiding
Was en schil de groene asperges, snijd de onderkant er schuin en gooi weg
Schuin omdat we alle groente schuin doorsnijden, dat oogt wat mooier
Doe dit ook met de wortelen
Verwijder de schil van de rode uien en snijd in grove stukken
Schil de aardappelen, als je ze later gebruikt even in water wegleggen
Verwarm de oven vast voor op 160 graden (voor de gratin)
Zorg dat je je vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast haalt.
Pel en plet wat teentjes koflook, plaats dit met een grote klont boter en de tijm in een klein pannetje of skillet die op de BBQ kan
Tip: gratin kun je prima een dag van tevoren of in de ochtend al maken. Dan kun je er mooie blokken van snijden en die op de avond zelf langzaam verwarmen. Een ‘verse’ gratin net uit de oven valt sneller uit elkaar.
Gratin Dauphinois
Snijd de aardappels in dunne plakjes met een kaasschaaf of mandoline (niet té dun). Verzamel ze in een kom. Hierna niet meer wassen anders verlies je het zetmeel dat zorgt voor binding.
Voeg hier de room en melk aan toe. Plus peper, zout en lekker veel nootmuskaat. Roer even goed door met een spatel of met de hand.
Pel en plet een teentje knoflook en smeer hiermee de bodem van je ovenschaal in.
Plus daarna met nog wat boter.
Schep nu het grootste deel van het aardappel-room mengsel in de schaal en verdeel gelijkmatig. Beetje heen en weer schudden helpt ook.
Bij het aandrukken moet de vloeistof er net bovenuit komen. Te weinig? Giet dan nog wat room erbij. Teveel? Leg dan nog alleen wat aardappel plakjes erbij.
Top ruim af met geraspte Gruyere, een paar kleine klontjes boter en wat nootmuskaat.
Bakken op 160 graden totdat het mooi bruin ziet. Meestal zo rond de 30-40 minuten. Soms prikken om te kijken of het al zacht is en zodat lucht eruit kan en vloeistof beter kan verdelen en erin kan trekken. Voor het serveren eerst een tikje laten afkoelen, dat snijdt wat makkelijker.
Pro-tip: tijdens het vullen van de schaal kun je ook al wat nootmuskaat en Gruyere toevoegen..extra lekker!

Ovenschotel (vergeten foto's te maken..)
Terwijl de gratin wat afkoelt zet je de oven op 220 graden.
Doe de wortel in een ovenschotel met ruim olijfolie en wat grof zout en peper
Bak deze eerst even tot ze ietsje zacht zijn (beetje doorhusselen tussendoor).
Voeg dan je andere groentes toe en check tot alles mooi gaar is.
BBQ, bimi en jus
Grill je vlees aan beide kanten – zo rond de 2 minuten - en voeg wat rookhout toe tijdens het grillen.
Leg ‘m daarna een beetje opzij waar er iets minder hitte is en ga voor een kerntemperatuur van zo’n 50 graden. Laat 5–10 minuten rusten onder losjes aluminiumfolie.
Verhit je boter-knoflook-tijm jus op de BBQ en grill meteen de bimi mee.

Plating
Schep een mooi stuk gratin op
Snijd je vlees in (schuine) plakken en schenk er royaal je boter-jus overheen
Plaats de groente uit de ovenschotel en je gegrilde bimi ernaast
Bestrooi met wat Maldon zoutflakes. Extra props als je gerookte flakes hebt gekocht (oranje deksel).

Wijntip: Rioja (Gran) Reserva of een stevige Cabernet Sauvignon
Comments