De basis van dit gerecht is de heerlijk knapperige peper en zout-inktvis. Ik heb wat geëxperimenteerd met de side dishes; de fried rice en de groentes. Daarom is onderstaand recept voor deze side dishes niet heel strikt en naar eigen smaak in te vullen. Lekker wordt het toch wel.. als je het deel voor de inktvis maar volgt :-)

Tijd: 1 uur
Recept voor 2 personen:
Ingrediënten
3 pijlinktvissen (‘tubes’)
100 gr bloem
150 gr (zilvervlies)rijst
1 paksoy
1 wortel
1 ui
1 rode puntpaprika
100 gr gedroogde garnaaltjes
Bosje lente-ui
2 partjes limoen
4 teentjes koflook
1 rode chili peper
1 el fijn zout
1 el vers gemalen peper
1 el fijne kristalsuiker
1 el uienpoeder
1 el sojasaus
1 el vissaus
1 tl gerookt paprikapoeder
Sesamzaad wit en gebrand
Halve fles arachide- of zonnebloemolie

Bereidingswijze
Voorbereiding
Haal de inktvis bij voorkeur een uurtje van tevoren uit de koelkast. Zo kan deze iets op temperatuur komen en koelt de olie niet teveel af straks.
Snijd de inktvis in twee stukken over de lengte open.
Kerf de binnenkant van kruislings in met een mes. Let op dat je niet erdoorheen snijdt, dit mag ongeveer tot de helft qua diepte. Snijd ze daarna in kleinere stukken.
Snijd de groentes voor je fried rice in kleine stukjes en zet apart
Kook de rijst, zet opzij en laat deze afkoelen

Fried rice
Bak de gesneden groentes die je in je fried rice wil hebben
Voeg stapsgewijs de rijst toe en bak tot alles mooi knapperig is
Zo ook de sojasaus en vissaus toe en bak kort mee
Op het laatst de groene delen van de lente-ui
Inktvis
Mix de bloem, peper, zout, suiker, uienpoeder en paprikapoeder in een kom
Haal de stukken inktvis hier doorheen en zorg dat het ook goed in de gekerfde delen komt.
Verhit de olie in een frituur- of diepe koekenpan. Als een korstje brood goed bubbelt en bruist is de olie op temperatuur. Hoeveel graden weet ik niet, maar deze truc werkt altijd.
Bak de inktvis tot ze mooi goudbruin en knapperig zien. Zeker niet te lang want dan wordt het taai.
Hier kun je evt ook nog wat dun gesneden knoflookchips in meebakken.
Paksoy en de wokgroente
Bak ondertussen de paksoy en andere wokgroente, dit hoeft maar heel kort.
Met bv ui, knoflook, lente-ui, chili peper.
Bord opmaken
Hier is niet echt een strakke opmaak voor
Maar heb je rijst dan is het mooi dit in een ingevet kommetje te scheppen, aan te drukken en op het bord om te draaien
Schep hier de groenten bij
De inktvis
Garneer met sesamzaad, schuine plakjes chilipeper en limoen
Wijntip: Albariño, Mar de Frades Finca Valiñas 2019


Comments