top of page

Gratin dauphinois

Aardappelgratin is een typische all-time favourite. In elke Franse bistro staat 'ie wel op het menu en bij mij vaak op tafel.Recept voor 4-6 personen:


- Ca. 1 kg vastkokende aardappels

- 300-350 ml kookroom (Le Gall is een goeie)

- 150 ml volle melk

- 200 gr Gruyère kaas

- Boter

- 1 teen knoflook - Verse nootmuskaat

- Evt peterselie en tijmSnijd de aardappels in dunne plakjes met de kaasschaaf of mandoline (niet té dun).

Hierna niet meer wassen anders verlies je het zetmeel dat zorgt voor binding.


Mix in een kom met 3 delen room op 1 deel melk. Voeg peper en zout en lekker veel nootmuskaat toe. Doe hier de aardappelschijfjes in.Vet een ovenschaal in met een opengesneden knoflook en daarna met wat klontjes boter.

Giet daarna het aardappel-room-melk-mengsel voor een gedeelte in de schaal.Beetje verdelen en aandrukken. De vloeistof moet er dan net bovenuit komen. Laagje nootmuskaat en kruiden en een klein beetje Gruyère kan ook al ertussen.

Niet teveel anders gaat het straks glijden bij het opscheppen. Dan nog een laag aardappelschijfjes, kruiden etc tot alles op is.


Bovenste laag mooi maken qua schijfjes rangschikken.

Aftoppen met Gruyère, paar kleine klontjes boter en kruiden. En mais non, Gruyère hoort er officieel niet op, maar maakt het wel lekkerder!Bakken op 160-170 graden totdat het mooi bruin ziet. Meestal zo rond de 30-40 minuten. Soms prikken om te kijken of het al zacht is en zodat lucht eruit kan en vloeistof beter kan verdelen en erin kan trekken. Als er teveel vet op komt drijven kun je dit eventueel afnemen met wat keukenpapier, maar meestal verdwijnt dat wel.


Voor het serveren eerst een tikje laten afkoelen, dat snijdt wat makkelijker.

Bon apetit!

35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page