top of page

Pulpo a la gallega

Deze mocht niet ontbreken. Eén van de gerechten waar ik de beste herinneringen aan heb, vanwege de vakanties naar Galicia in Spanje vroeger. Ik ving de octopus zelf met mijn harpoen en leerde het recept van de locals. Ik sloeg de pulpo in 33x mals op de rotsen en maakte 'm dan zelf op een Camping gaz éénpittertje.Recept voor 2 personen:


- 1/2e octopus (eigenlijk een quatropus dus) - ongeveer een pond

- 1 ruim glas witte wijn (geen kookwijn, beetje iets fatsoenlijks)

- 2 uien

- 4 aardappels, vastkokend

- 3 teentje knoflook

- 2 laurierblaadjes

- Gerookte paprikapoeder

- Cayennepeper

- Olijfolie (om te koken)

- Goeie extra vergine olijfolie

- Grof zeezout of flakes (liefst gerookt)


Benodigdheden:

- Ruime (sudder)pan

- Bij voorkeur een houten bordje

- Houten cocktail prikkersIk zal dit vast aan het begin van het recept melden: je kunt ook voorgegaarde octopus poten kopen. Minder smaakvol, maar wel sneller aan tafel!


Doe de grof gesneden ui en gepelde en gekneusde knoflook in een pan, samen met de laurierblaadjes, een eetlepel paprikapoeder, wat zout en een schep olijfolie.


Bak dit een minuutje of 10 op zacht vuur tot de uien wat glazig zien. Blus af met een ruim glas wijn.


Als de halve octopus nog een kop bezit; verwijder deze dan. Plus eventueel nog het zwart snavelbekje daar waar de poten samenkomen.


Voeg de pulpo toe in de pan en bak even kort mee.

Plaats nu de deksel op de pan en laat dit sudderen voor ongeveer een half uur.

Draai daarna de pulpo om en wacht nogmaals iets van een half uur. Test daarna even met een dun mespuntje of het al voldoende zacht is. Zo niet: gewoon door laten pruttelen.


Kook ondertussen de aardappels.


Warm het houten bord op in de oven op iets van 50 graden. Snijd de aardappels in plakjes en plaats op het bordje. Neem de pulpo uit de pan en snijd de poot in plakjes. Verwijder wat van het paarse vel. Prima te eten, maar teveel is niet zo lekker en oogt wat minder.


Bestrooi met ruim extra vergine olijfolie, gerookte paprikapoeder en grof zeezout. Tikje cayennepeper voor een beetje pit.Serveer met prikkertjes. Waarom? Meer tapas stylo en op één of andere manier geeft dat een heel andere en betere smaakbeleving dan een vork. Net als serveren op een traditioneel houten pulpobordje.


Wat ook een lekkere variatie is, is om de pulpo poten nog even te grillen voordat je ze (op dezelfde manier) opdient.


Of op de barbeque, voor extra lekkere grill smaak:Wijntip: Albariño

45 views0 comments

Comments


bottom of page