top of page

Risotto nero met gamba, pijlinktvis en peterselie-citroen olie

Of in mooier Italiaans: Risotto al nero di seppia con gamberi. Ja da’s een hele mond vol. Net als dit gerecht, waar lekker veel smaken in samenkomen.


De inktvis-inkt geeft ‘m een extra romig karakter. Naast de bite van de stukjes pijlinktvis en gamba.

De frisse peterselie-citroen olie geeft nog een mooie tegenhanger. Dit is een gerecht dat ik al meermaals heb gemaakt, echt een aanrader! Vind ik dan he.



Recept voor 2 personen:

Ingrediënten

 

  • 175 gr Arborio of Carnaroli risotto

  • 200 gr pijlinktvis, vers of diepvries

  • 10 Tiger gamba's

  • 2 uien

  • 4 teentjes knoflook

  • 100 gr parmezaanse kaas

  • 1 pot vis- of schaaldierenfond

  • 1 blokje visbouillon voor ca. ¾ ltr bouillon

  • 1 glas droge witte wijn

  • 1potje inktvis inkt (Hanos)

  • 1 bos verse platte peterselie

  • 100 a 150 ml extra vergine olijfolie

  • 1 citroen

 

Benodigdheden

  • Staafmixer

  • Zeef

  • Spuitflesje (optioneel)




Bereidingswijze

 

Voorbereiding

  1. Snijd de uien en de knoflook in kleine stukjes - brunoise

  2. Snijd de peterselie fijn, steeltjes mogen ook

  3. Rasp de parmezaanse kaas

  4. Pel de gamba’s en verwijder het darmkanaaltje, bewaar wat staarten en koppen voor eventueel garnering

  5. Snijd de pijlinktvis in kleine reepjes van zo’n 4 bij 1 cm

  6. Zet de bouillon op in een steelpannetje en houd warm

 

Peterselie-citroen olie maken

1.     Mix de peterselie met de olie en wat citroensap

2.     Passeer door een zeef en vang op in een spuitflesje (of druppel straks met een lepel)

 

 

Pijlinktvis en gamba bakken

3.     Dep de pijlinktvis droog

4.     Bak in wat olijfolie en leg opzij

5.     Snijd een deel van de gamba’s in blokjes, bak en leg ook opzij

6.     Snijd een paar in mooie stukjes als je ‘m wil opmaken zoal de foto

 

Risotto maken

1.     Fruit de uien en knoflook tot ze glazig zien

2.     Blus af met de wijn en kook tot dit is opgenomen

3.     Giet de fond erbij (bijvoorkeur warm)

4.     Roer om met een spatel en vul aan met bouillon zodra het vocht is opgenomen

5.     Proef tot de korrel mooi beetgaar is

6.     Voeg de inkt, gambastukjes en pijlinktvis toe

7.     Doof het vuur en roer als laatste de kaas er doorheen

 

Bord opmaken

1.     Portioneer de risotto in het midden van een voorverwarmd diep bord

2.     Plaats de gamba conform foto of plaats er wat losse gebakken stukjes op

3.     Spuit er ruim peterselie-citroen olie omheen (lekker fris)



 

 

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page