Kersttip: tartaar van zalm met avocado, crème fraiche, grapefruit, venkel en Kaapse goudbes
- Geert Ploeger
- 1 hour ago
- 2 min read
Hiermee zet je gegarandeerd iets moois op tafel. Feestelijk én ook nog eens makkelijk te maken. Deze opmaak lijkt misschien complex maar dat valt erg mee en omdat je met koude ingrediënten werkt hoef je je niet te haasten of te stressen.

Recept voor 4 personen
Ingrediënten
400 gr verse zalm – lekker makkelijk thuisbezorgd door Zalm van Urk
2 eetrijpe avocado’s
4 Kaapse Bessen (AH)
1 grapefruit
1 citroen
1 a 2 el mayonaise
Zwart en/of wit sesamzaad
Paar blaadjes waterkers
2 el crème fraiche
1 kleine venkel
Olijfolie, peper en zout
Evt wat wasabi of mierikswortel crème
Benodigdheden
Spuitzak (AH), boterhamzakje volstaat ook
Bakring – of bol kopje en huishoudfolie (zie hieronder)

Bereidingswijze
Zoals je hieronder ziet heb ik met vrijwel dezelfde ingrediënten drie verschillende opmaken gemaakt. Ter inspiratie, maar ook om aan te geven dat je er alle kanten mee uit kunt. De ingrediëntenlijst is daarom iets ruimer, dus kijk vooral wat je aanspreekt.
De zalm
Snijd de zalm in dunne plakjes en vervolgens in strookjes. En die weer in kleine blokjes van ongeveer een halve bij een halve centimeter.
Maak aan met wat citroensap en olijfolie (mooi voor de glans).
Leg weg in de koelkast, want deze verwerk je als laatste.
Je kunt hier evt ook al wat mayonaise aan toevoegen als je ‘m smeuïg wil. Of wasabi voor pittigheid.

De grapefruit
Schil de grapefruit (niet pellen) en zorg dat al het wit weg is en je alleen vruchtvlees ziet.
Snijd met een dun scherp mes tussen de vliezen de partjes eruit en leg opzij.

De avocado crème en waaier
Snijd de avocado over de lengte doormidden door als het ware met je mes om de pit heen te draaien.
Verwijder de pit en schep met een lepel de halve avocado’s eruit. Snijd afhankelijk van je bereidingskeuze dunne plakjes van de voorzijde zodat je hier een waaiertje van kunt maken.
Prak de rest met een vork in een kommetje tot een gladde puree. Maak naar smaak aan met wat mayo, citroensap, peper en zout.

De venkel
Indien je deze opmaak hebt gekozen snijd je hier wat dunne plakjes van. Met een mes, kaasschaaf of als je echt pro bent met een mandoline.
De crème fraiche
Schep wat crème fraiche in een spuit- of boterham zakje. Snijd het puntje eraf en je kunt er toefjes mee maken.

Het platen
Plaats de bakring op het bord en schep hier een laagje avocado crème in. Hier bovenop de zalm. Ongeveer 1/3e op 2/3.
Heb je geen bakring, doe dit dan met een bol (cappucino)kopje en huishoudfolie. Zie ook de foto. Leg wat folie in het kopje en smeer in met een klein beetje olijfolie. Vul eerst met de zalm en strijk af met avocado crème. Draai het kopje om op het bord, neem weg en verwijder de plastic folie. Tadaaa!
Plaats de garnering van je keuze er naar wens omheen.
Serveer direct.








Comments