Heerlijk bij rood vlees en wild. Meer een saus voor in de winterse maanden dus. Heel lekker ook op knapperig gebakken eendenborst.
Recept voor 3-4 personen:
- 250 ml rode (kook)wijn
- 200 ml runderbouillon of -fond
- 2 sjalotjes
- 1 teen koflook
- Scheutje balsamico stroop
- Scheutje rode wijn azijn
- Scheutje rode port
- 75 gr boter in blokjes
- Paar takjes verse tijm
- Takje verse rozemarijn
- 1 laurierblad
- Beetje bloem
- Evt sneetje ontbijtkoek
Benodigdheden:
- Steelpan/sauspan
- Klein pannetje
- Garde
Snijd de boter in dobbelsteentjes en leg weg in de koelkast.
Snipper de sjalotjes en knoflook fijn. Fruit de sjalotjes kort op laag vuur en voeg ook de kruiden toe. Knoflook grof snijden en iets later toevoegen.
Maak ondertussen de runderbouillon of -fond warm in een klein pannetje.
Voeg de rode wijn, de (hete) runderbouillon, scheutje rode wijnazijn, rode port en de balsamico stroop toe. Breng het geheel aan de kook. Laat hierna op iets lager vuur inkoken tot ongeveer de helft.
Zeef de (bijna) rode wijnsaus en gooi het residu weg. Breng op smaak met wat peper en zout.
Zet het vuur uit of heel laag - liefst op een vlamverdeler - en voeg in gedeeltes de boterklontjes toe onder voortdurend kloppen met een garde (monteren).
Om iets te binden kan ook wat bloem of maizena worden toegevoegd. Stukjes ontbijtkoek werken ook goed.
De saus dient zacht en glanzend te ogen. Je moet een blijvende streep achterop een lepel kunnen trekken met je vinger.
Laat de saus hierna niet meer koken.
Comments