top of page

Rode poon met avocado, grapefruit en komkommer

Een recept dat ik in 2020 maakte voor kerst maar waar ik alleen het eindresultaat van op de foto heb. Geïnspireerd op een Belgisch gerecht. De making-of foto's houden jullie dus nog tegoed.



Recept voor 2 personen:


- 2 rode poon filets

- 1 citroen

- Olijfolie (flink wat)

-1 avocado

- Verse koriander

- Stukje komkommer

- 1 vanillestokje

- Witte wijnazijn

- 50 ml sojasaus

- Sesamolie

- Verse kervel

- 1 grapefruit


Benodigdheden:

- Thermometer

- Maatbekertje voor vloeistof

- Evt rookbakje met houtzaagsel

Let op: dit is een koud gerecht. Lekker zomers!

Het lekkerst is om de poonfilets een klein uurtje te roken. Dus als je een rookbakje hebt met houtmot, of een bbq: doe dat vooral. Anders kan een spray met 'Liquid Smoke' ook een lekkere toevoeging zijn. Rasp er wat citroenschil over en plaats in de koelkast.


Snijd de avocado in twee delen en verwijder de pit. Hak één deel heel fijn (brunoise) en snijd de andere helft in dunne plakjes. Meng de brunoise avocado met wat citroensap, olijfolie, peper, zout en korianderblaadjes. Pureer met een vork zodat je een mooie egale massa krijgt.


Maak nu komkommerbolletjes. Stuk of 15. Mooiste is om die met een pommes parisienne lepel te maken, maar die moet je maar net hebben. Heb ik ook niet, dus die heb ik zelf rondgesneden met een aardappelmesje. Doe dit ook met de grapefruit en snijd er ook wat dunne schijfjes van.


Snij het vanillestokje doormidden en schraap de vanille eruit met een lepeltje. Verwarm dit in een klein pannetje met een borrelglaasje olijfolie tot iets van 100-120 graden.

Voeg nu de komkommerbolletjes toe en laat dit 15 minuten konfijten. Beetje zout en wat witte wijnazijn erbij naar smaak. Laat volledig afkoelen.


Maak een vinaigrette van 10 ml sojasaus, een beetje sesamolie, 25 ml olijfolie en 5 ml water.


Snijd de (liefst gerookte) poonfilet in grote stukken en leg deze met tussenruimtes op een bord. Plaats de komkommerbolletjes er omheeen met een quenelle van de avocadomousse (soort rugbybal vorm). Leg ook de dungesneden avocado erbij.


Maak af met wat blaadjes kervel, bolletjes grapefruit en plaats plakjes grapefruit tussen de stukken poon. Liefst in passende grootte gesneden.

Nog wat druppels vanilleolie (uit de pan van de komkommers) en vinaigrette er omheen.

Serveer hier ook nog wat los van erbij in een kommetje.





29 views0 comments

Comments


bottom of page