top of page

Sushi (maki - nigiri)

Toen de mensheid nog geen koelkast had uitgevonden werd rauwe vis verpakt in een laag gefermenteerde rijst. Om zo de vis langer houdbaar te maken. Later werd het melkzuur waarin de rijst werd gefermenteerd, vervangen door azijn en ging men de rijst ook opeten. En dat gaan wij vandaag ook doen!Voor 2 personen:


- 250 gr sushirijst, bv Itamae (1 rijstkokerbekertje/125 gr pp)

- 50 ml sushi seasoning Uchibori (complete seasoning)


De volgende ingrediënten zijn afhankelijk van de gewenste sushi.

Voor nu even beperkt tot zalmsushi (maki, in nori zeewier gerold ):


- Noribladen

- 250 gr zalm

- 1 avocado

- Sojasaus (Tomasu)

- Wasabi

Benodigdheden:

- Rijstkoker (of gewone pan)

- Zeef

- Bamboe matje (om sushi te rollen)Was de rijst met stromend water in een zeef tot het water helder is. Laat de rijst dan een half uur uitlekken en drogen in de zeef.Kook de rijst (bij voorkeur) in een rijstkoker gaar. Houd deze daarna nog even 10 min onder doek.Meng de rijstazijn-seasoning naar smaak door de rijst. Ongeveer 10% vocht op 100% volume rijst. Let op dat de rijst niet te warm en nat is, dan neemt deze minder vloeistof op. Er mag aardig wat seasoning in maar zorg dat de rijst goed plakkerig blijft als deze lauwe is. beste is om tijdens het omscheppen de rijst met een waaier af te koelen. Kan bv met een krant of magazine. Schept de rijst met een rubberen spatel om en doe dit voorzichtig, om de korrel niet te beschadigen.


Houd de rijst tot gebruik onder een doek in de kom.


Rol de sushi tot maki of nigiri, houd je handen vochtig en maak tijdens het snijden van de maki rol altijd je mes schoon. Beste is met een natte theedoek, tussen iedere keer snijden door.

Lekker met warme of koude saké, kanpai!

47 views0 comments

Comments


bottom of page