top of page

Aziatische ribeye met fried rice, ingelegde komkommer en haricots verts

Een goeie mooie dry aged ribeye hoef je in principe niet zoveel mee te doen. Maar er zij́n uitzonderingen! Voor deze overheerlijke Aziatische marinade bijvoorbeeld. Komt ie! Of check alvast mijn making-of Insta reel!


Recept voor 2 personen:

Vlees:

- 2 dry aged ribeyes van ca. 250 gr per stuk

- Scheut tonkatsu (Bull-dog, soort Japanse Worcestershire saus - Aziatische supermarkt) - Scheutje sesamolie - Scheut sojasaus - 2 el bruine suiker Fried rice:

- 1 kopje rijst

- 25 gr gedroogde garnaaltjes (HS Boiled & Dried Shrimps - Aziatische supermarkt)

- 3 lente-uitjes - 2 sjalotjes - 2 teentjes knoflook - 1 doosje shii take - 1 rode spaanse peper - Vissaus - Wok-olie Ingelegde komkommer:

- 1/4 komkommer

- Kommetje sushi seasoning (Uchibori - Aziatische supermarkt of Hanos)

Voor de haricots verts:

- 100 gr haricots verts

- Sesamolie

- Sojasaus

- Sesamzaad zwart en/of wit

- Plakje boter


Overig:

- Shii take (paar voor garnering)

- 4 teentjes knoflook - Koriander (evt) - Grof zeezout (Maldon, gerookt)


Extra benodigdheden:


- BBQ (en als je helemaal in stijl wil, een Konro grill), koekenpan kan ook uiteraard

- Bij voorkeur een wok



Ribeyes Marineer als eerste de ribeyes. Besprenkel die hiervoor met royaal tonkatsu, sesamolie, sojasaus, bruine suiker en peper en zout. Zet voor een paar uurtjes weg in de koelkast om in te trekken. Of - als je minder tijd hebt - aan uurtje buiten de koelkast. Het vlees moet namelijk toch een uurtje van tevoren eruit om op temperatuur te komen.


Fried rice

Kook hiervoor je rijst en laat deze afkoelen, liefst moet ie helemaal droog zijn. Beste is om 'm de dag ervoor of de ochtend zelf alvast te maken. Chop alle ingrediënten en zet als eerste de sjalotjes en de witte delen van de lente-ui aan met wat wokolie. Houd van de lente-ui het groene deel apart, dat doe je op het allerlaatst erin als je 'm straks nog even opwarmt voor het opdienen. Houd ook wat shii takes apart voor garnering. Dan de knoflook en rode peper. Daarna de overige ingrediënten die je dan iets afblust met sojasaus en wat vissaus. Gewoon lekker proeven en een beetje op gevoel en smaak werken.


Ingelegde komkommer Ook fijn om die al een tijdje van tevoren te maken, dan kan het lekker intrekken. Snijd hiervoor de komkommer in lange plakken met een kaasschaaf. Eventueel de middelste delen in de lengte in tweeën snijden en de zaadlijsten weggooien. Leg deze in een kommetje met ruim sushi dressing.

Die kun je straks overigens nog weer deels gebruiken voor de shii take garnering. Boontjes Was de haricots verts en snijd de uiteindes eraf. Kook ze kort tot ze mooi al dente zijn en giet ze dan af. Besprenkel met ruim sojasaus en wat tonkatsu saus, sesamolie en sesamzaad. Zet opzij, je kunt ze vlak voor het serveren dan nog even opbakken zodat de saus iets sticky wordt.

Knoflook chips Pel hiervoor de knoflook en snijd er zo dun mogelijke plakjes van. Bak ze in een koekenpan op medium vuur in ruim olijf- of wokolie aan beide zijdes mooi goudbruin. Let op want het verbandt snel en dan worden ze bitter. Ik maak altijd wat extra en pik dan de mooie er tussenuit. Shii take Even laten sudderen op een heel laag vuurtje met wat van de komkommer afgegoten sushi azijn en een klontje boter. Leker voor ernaast.


Ribeyes bakken en serveren

Bak dan je ribeye af, ga voor een kerntemperatuur van tegen de 48 graden. Laat dan nog even rusten onder wat alu folie die je losjes erop legt. Zo'n 10 minuten, zodat het doorstijgt naar iets van 52-53 graden.



Snijd in schuine plakjes en garneer met alle andere ingrediënten conform de foto of naar eigen smaak en inzicht. Maak uiteraard gebruik van voorverwarmde borden, heb je geen warmhoudlade dan volstaat een oven op 75 graden ook.


Itadakimasu!

49 views0 comments

コメント


bottom of page