top of page

Bavette met knolselderij, gegrilde prei en shii take

  • Geert Ploeger
  • 1 hour ago
  • 3 min read

Een heerlijk herfstig bord vól met umami smaken. Mocht je dit gerecht vegetarisch willen dan volstaat een iets grotere knolselderij ‘steak’ en wat extra shii takes ook.


ree

Tijd: ca. 1 uur

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

  • 400 gr bavette

  • 1 knolselderij - gebruik het middenstuk (de rest voor bv. puree).

  • 2 wortels

  • 2 grote shii takes - of meerdere kleintjes

  • 1 kleine prei

  • 2 sjalotjes

  • 3 el sushi dressing - Uchibori Sushi Seasoning, 360ml

  • 25 gr roomboter

  • 1 el sojasaus

  • Paar teentjes knoflook (teveel knoflook bestaat niet)

  • Verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie

  • Olijfolie

  • Peper en zout

 

Benodigdheden

  • Aluminium folie

  • Grote steekring (optioneel)


ree

Bereidingswijze De knolselderij

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Snijd de plakken op de gewenste dikte en diameter. Ik stak deze daarna uit met een grote steekring maar dat kun je ook zelf met een mes rond snijden. Het overgebleven deel kun je uiteraard gewoon bewaren voor een puree of deze mooie ovenschotel.

  3. Leg de plakken op ruim aluminium folie, besprenkel met wat olijfolie, sojasaus, de geplette teentjes knoflook en wat kruiden.

  4. Pof tot de plakken ‘al dente’ zijn. Als je er met iets scherps in prikt kun je dit wel aanvoelen. Leg daarna opzij voor straks en laat de oven aan voor de prei. Bewaar ook vooral je meegepofte knoflook.


ree

De wortels en sjalotjes

  1. Schil de wortels en kook deze in water met een snufje zout.

  2. Voeg ook de sjalotjes met schil en al toe en kook tot deze - net als de wortels - zacht zijn.

  3. Leg opzij; deze bakken we nog even kort af in wat boter straks.


De prei

  1. Snijd de onderkant en de donkergroene stukken van de prei af.

  2. Leg op een ovenschaaltje en bak in de oven op 180 a 200 graden tot de prei echt zwartgeblakerd is. Geen zorgen; dat deel eten we uiteraard niet op. Poffen tot de prei zacht aanvoelt, wat je kunt aanvoelen door er met een mes in te prikken.

De shii take

  1. Borstel de shii take paddestoel schoon. Niet wassen want dan neemt ie teveel vocht op.

  2. Smelt boter in een klein steelpannetje op laag vuur en bak de paddestoel hierin goudbruin

  3. Blus af met wat sushi dressing en laat inkoken tot dit wat stroperig wordt.


ree

De bavette

  1. Haal deze een uurtje van tevoren uit de koelkast. Bestrooi rondom met wat zout.

  2. Verhit een koekenpan met wat olijfolie op hoog vuur. Dep de bavette zo droog mogelijk en bak op hoog vuur rondom bruin. Ik doe dat meestal op gevoel maar heb je een kernthermometer ga dan voor medium-rare voor een kerntemperatuur van zo'n 45 graden. Dit stijgt met rusten nog zo ruim 5 graden door en dan heb je 'm ongeveer zoals op de foto.

  3. Snijd de sjalot overdwars door en bak even mee tot deze er mooi goudbruin uitziet.

  4. Laat zo'n 5 minuten rusten en trancheer de bavette in dunnen plakken.

  5. Dep evt wat droog met keukenpapier want er kan altijd vrij veel vocht bij vrijkomen.

  6. Bestrooi met zoutflakes en evt wat peper.

Samenvoegen en platen

  1. Zorg voor goed warme borden, bv door ze op 90 graden in de oven te verwarmen.

  2. Bak de knolselderij plak nog even af voor mooie goudbruine randjes.

  3. Plaats de wortel, prei, sjalot, bavette en knoflook erbij.

  4. Giet nog wat van de jus uit de bakpan bij de bavette plus de knoflook.

  5. Maak af met wat takjes microgreen (bv erwtenscheuten zoals op de foto).

    ree


Comments


bottom of page