Tournedos, hasselback aardappel, Nieuw-Zeelandse spinazie, gepofte uitjes en worteltjes
- Geert Ploeger
- Sep 13
- 3 min read
Net als bij het vorige recept hieronder weer een mooie oogst uit de plaatselijke pluk-moestuin. Dit keer waren er ook aardappelen, zelf opgegraafd! Naast die toevoeging ging ik nu voor een mooie tournedos ernaast. Die was dan weer niet zelfgeplukt, helaas.
Tijd: ca. 1 uur
Recept voor 2 personen

Ingrediënten
300-400 gr ossenhaas/tournedos
200 gr Nieuw-Zeelandse of wilde spinazie
2 a 3 grote aardappelen, vastkokend
3 kleine uitjes of sjalotjes
Paar teentjes knoflook
Verse tijm
Boter, peper en zout
Bereidingswijze
De hasselback aardappels
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was en schrob de aardappels goed schoon want je eet de schil ook.
Snijd een dun plakje van de onderkant zodat ie niet wegrolt.
Snijd daarna de aardappel in, in plakjes van een paar millimeter zonder deze uiteraard volledige door te snijden. Stop met snijden ongeveer 1 cm boven de plank. Je kunt ook aan weerzijden een chopstick neerleggen zodat het mes niet tot je snijplank kan komen (pro-tip!).
Plaats de aardappels met ruim boter, gepelde en geplette knoflookteentjes en de tijm in een ovenvast schaaltje of skillet.
Bak in de oven tot de mooi bruin zien en je er (schuin) met een puntig mesje in kan prikken en het zacht aanvoelt.
Schep tijdens het bakken zo nu en dan wat van de gesmolten boter over de aardappels zodat het mooi tussen de schijfjes kan druipen.
De groenten
Ondertussen maak je je groentes. Schil de worteltjes. Ik laat altijd een stukje groen eraan zitten voor de mooi. Als je dat doet, dan altijd even goed wassen ivm mogelijk zand.
Zet op in ruim water met wat zout en kook hierin – in de schil – ook de uitjes/sjalotjes mee. Die mogen mooi zacht worden ook, die bakken we straks lichtjes op.
Was de spinazie en blancheer deze ongeveer 1 minuut in kokend water. Spoele daarna direct af met koud water en leg apart.
Als je uitjes klaar zijn snijd je deze over de lengte in twee delen, wip ze uit de schil zodat je alleen het mooie witte deel overhoudt.
Bak de worteltjes en de uitjes (op de platte kant) op laag vuur in ruim boter een tikkie glazig en nét tegen bruin aan. Bewaar de boter in de pan voor straks.
Bak straks op het laatst ook de spinazie nog even kort op hoog vuur met een klontje boter, peper en zout. Knoflook(poeder) kan er ook bij indien gewenst. Beste is om dat te doen als het vlees rust.
De tournedos
Haal bij voorkeur het vlees ongeveer een uurtje van tevoren uit de koelkast.
Bestrooi met wat zout en leg opzij. Als je ‘m gaat bakken dep je het vlees eerst even droog, anders gaat het teveel spetteren vanwege het vocht.
Bak de tournedos op hoog vuur in olijfolie mooi bruin aan beide zijdes. Vergeet ook de zijkanten niet.
Voeg op het laatst nog wat boter toe en bak ‘m hier nog even in mee.
Laat even 5 minuutjes rusten.
Platen
Snijd de tournedos in dunne plakjes.
Plaats op het bord, evenal de spinazie, worteltjes, uitjes en natuurlijk die mooie hasselback aardappel.
Giet er lekker wat van de tijm-knoflook jus van de hasselbacks en de tournedos-pan overheen. Maak af met wat zout flakes.
'Maar GeertKookt, wat weinig foto's! Was je iPhone in een pan met soep gevallen?' Nee helaas geen mooi verhaal, beetje haast en gewoon vergeten..
Wijntip: Chianti Classico Riserva (Sangiovese)







Het VIP-programma bij Lalabet Casino is een echt hoogtepunt. Terwijl ik speelde, verdiende ik automatisch punten waarmee ik nieuwe niveaus met betere beloningen kon vrijspelen, zoals cashback en exclusieve lalabet-nl.com bonussen. Het systeem voelt transparant en echt lonend aan, waardoor elke inzet waardevoller aanvoelt. Het is een geweldige stimulans die laat zien dat ze hun trouwe spelers op een tastbare manier waarderen.