top of page

Romige aspergesoep met ham en ei

Asperges, het witte goud! Echt een seizoensgerecht. Van begin februari tot eind juni zo'n beetje. Deze soep is een mooi voorgerecht voor de asperges als hoofdgerecht. En maak je van de schillen die je overhoudt van de asperges van je hoofdgerecht. Win win!Voor 2 personen:


- Aspergeschillen en uiteindes (zoveel mogelijk, vraag naar schilafval bij je groenteboer)

- 4 asperges

- 2 sjalotjes

- 1/2e blokje kippenbouillon

- 75 gr boter

- 75 gr bloem

- 100 gr gekookte achterham

- 2 eieren

- 100 ml kookroom

- Verse bieslook en/of bladpeterselie

- Verse nootmuskaatKook de aspergeschillen en kontjes incl de 4 geschilde asperges. Niet al te ruim water, anders wordt het wat waterig. Voeg ook de kippenbouillon toe.

Als dit een tijdje heeft gekookt en de asperges gaar zijn haal je die eruit. Goeie test is als je de asperge horizontaal optilt op een vork dat ze een beetje doorhangen. Zet nu de staafmixer erin om zoveel mogelijk smaken vrij te krijgen. Afgieten door een zeef en apart houden.

Smelt de boter in een (steel)pan en meng dit met de bloem tot een deegachtige substantie ontstaat. Geleidelijk aanvullen met kookvocht en met een garde kloppen en roeren tot de gewenste volle romige dikte. Sjalotjes héél fijn snijden en even meekoken. Snijd de asperges in kleine blokjes en houd de topjes apart voor de garnering bovenop straks.


Snijd de helft van de ham en het gekookte ei in dunne stukjes of reepjes. Schenk de soep in een voorverwarmde kom en voeg de ham en het ei toe, top af met de aspergepunten. Server ernaast de andere helft van de ham (rolletjes van maken) en het ei. Aftoppen met verse nootmuskaat en bieslook en/of peterselie.
Wijnsuggestie:

Sancerre of Pouilly Fumé - Met dank aan AWA

18 views0 comments

Comments


bottom of page