Bedacht door de kok van veldheer Arthur Wellesly, de hertog van Wellington. Hij versloeg Napoleon in 1815 tijdens de slag om Waterloo en dit gerecht was bedoeld om hem te eren. Leuke anekdote voor tijdens het kerstmaal als je 'm aansnijdt!
Tijd: 3 uur
Recept voor 6 personen:
Ingrediënten
1,2 kg ossenhaas > Klik hier voor een goeie van de Beef Boutique
200 gr Parma- of Serranoham
2x bladerdeeg op rol + evt 1 reserve (AH heeft goeie)
600 gr kastanjechampignons
2 a 3 sjalotjes
4 el Dijon mosterd
4 tenen knoflook
Paar takjes verse tijm
1 eierdooier
Olijfolie
Peper en zout
Benodigdheden
Koekenpan
Oven
Bakpapier
Keukenmixer
Kernthermometer
Knoflookpers
Huishoudfolie
Kwastje
Evt rasterroller
Bereidingswijze
Voorbereiding
Bestrooi de ossenhaas met ruim zout en leg voor minimaal een half uurtje opzij
Snijd de sjalotjes zo fijn mogelijk (brunoise)
Borstel of veeg de champignons schoon en snijd in stukjes
Snijd daarna zo fijn mogelijk of hak ze in een keukenmixer – dit is je ‘duxelles’
Strip de blaadjes van de takjes tijm en hak fijn
Verwarm de oven voor op 150 graden
Ossenhaas bakken
Veeg de ossenhaas goed droog met keukenpapier
Bestrooi met wat zout en peper
Verhit een koekenpan met wat olijfolie – goed heet!
Schroei de ossenhaas aan alle kanten mooi dicht, vergeet ook de uiteindes niet
Leg opzij op een roostertje met wat keukenpapier en laat afkoelen
Duxelles maken
Bak het champignonmengsel met de sjalotjes op laag vuur tot alle vocht verdampt is
Pers iets tegen het einde de knoflook er doorheen
Leg wat bakpapier op een ovenrooster of plaat en verdeel hier de duxelles over
Plaats in de oven op 150 graden tot het donker en droog oogt (ca. 20 min.)
Hamlaag maken
Neem een strook huishoudfolie van zo’n anderhalf keer de grootte van je ossenhaas
Plaats op je werkblad en beleg dakpansgewijs met de parmaham
Zorg ervoor dat je iets breder uitkomt dan je ossenhaas en het er 1x omheen past
Opbouwen vulling
Smeer de duxelles op hamlaag, net zo breed als de ossenhaas
Kwast de ossenhaas met ruim Dijon mosterd in
Plaats op de duxelles laag en rol dit strak om de ossenhaas heen
Zorg dat de folie er goed omheen sluit en pak beide uiteindes van de folie
Rol een aantal keer zodat het zich straktrekt om de inhoud
Leg een half uurtje weg in de koelkast zodat de vorm en structuur iets steviger wordt
Bladerdeeg
Verwijder de folie en plaats de ossenhaas op het bladerdeeg
Dit moet iets breder zijn dan de ossenhaas en er omheen passen plus wat overlap
Heb je meer nodig, plaats dan een extra stuk ernaast met wat overlap en druk aan
Rol op en vouw de uiteindes naar binnen. Zorg dat er geen spleten of gaten in zitten.
Rol een raster in het tweede stuk bladerdeeg, of snijd er een ander patroontje in
Plaats op het opgerolde deel en bestrijk met een losgeklopte eierdooier
Bestrooi met wat grove zeezout flakes
Het bakken
Verwarm de oven op 220 graden
Plaats je Beef Wellington op bakapier en op een rooster zodat er lucht onder kan
Bak het eerste kwartier op 220 en daarna op iets lager, zo’n 180 graden
Dan ongeveer nog een kwartier waarbij je naar 45 graden kerntemperatuur wil
Haal daarna uit de oven en laat 10 minuten rusten op het rooster
De kerntemperatuur zal oplopen tot rond de 50 graden (rare/medium-rare)
Wijntip
Rioja Gran Reserva, Barolo of Syrah/Shiraz
Vragen? Stuur me gerust een mailtje!
Comments