top of page

Zelfgemaakte blini's met kaviaar en gerookte room

De naam kaviaar is afkomstig van het Perzische woord Khag-avar, wat krachtige koek betekent. Het staat ook wel bekend als het zwarte goud. Bijna overal lekker op, maar de meest bekende en traditionele manier is toch wel op de blini. Gaan wij vandaag ook doen. En om dit bijzondere ingrediënt de eer aan te doen die het verdient gaan we uiteraard ook zélf de blini's maken. Aan de slag!Recept voor 2 personen:


- 50 gr kaviaar (ik had Baeri van de Steurhoeve)

- 1 kruimige aardappel

- 2 el zelfrijzend bakmeel

- 1 ei

- 1 potje (ongeklopte) slagroom - 1/2 potje mascarpone

- 1 kleine venkel (Belangrijk: met uitloop) - 1 el champagne azijn (of chardonnay azijn) - 1/2 zoete witte ui (of anders sjalot) Extra benodigdheden:

- Rookoventje met wat eiken rookmot

- Spuitzak

- Staafmixer of keukenmachine - Vlamverdeler


Maak als eerste de gemarineerde ui. Snipper de halve ui zo fijn mogelijk. En dan ook écht fijn, anders gaat het de kaviaar overstemmen. Zet minimaal een uurtje weg in champagne azijn.

Officieel hebben we voor op de blini smetana nodig. Ook wel schmand, een Oost-Europese dikke zure room. Is wat lastig aan te komen maar het volgende werkt ook goed: klop of mix je slagroom lobbig en voeg een paar eetlepels mascarpone toe. Meng tot het mooi stevig is. Het moet in een hoopje kunnen blijven liggen en niet uitlopen.


Schep over in een zo breed mogelijk bakje dat past in je rookoventje en zet dit voor 20 a 30 minuten op een zo laag mogelijk pitje met liefst een vlamverdeler. Hierna het bakje uitnemen en in een ijsbad of even in de vriezer plaatsen. Dit om weer de stevigheid in je substantie terug te krijgen. Soms omroeren om het gelijkmatig te koelen.Dan de blini's. Schil en kook de aardappel. Voeg samen met een ei en het meel en mix tot een gladde deegachtige dikheid:Sla of mix nu in een aparte kom de slagroom lobbig. Voeg een aantal eetlepels toe aan je beslag tot het een pannekoekbeslag-achtige dikte heeft - zie glazen kom op de foto hieronder. Maak af met wat peper en zout naar smaak.Neem voor het bakken van de blini's een koekenpan met dikke bodem. Verwarm op medium vuur en voeg daarna wat olijfolie of zonnebloemolie toe. Boter kan ook maar dit kan wat zwarte puntjes geven.Laat het beslag met een lepel in je koekenpan lopen, formaat poffertje. Bak ongeveer een minuut per kant tot ze mooi goudbruin zien. Je hebt er 10 a 12 nodig, dat zullen er meer worden, maar dan heb je wat te kiezen. Leg weg op keukenpapier.


Vul de spuitzak met je gerookte room. Die je uiteraard hebt geproefd en waar je 'god damn wat lekker!' bij hebt geroepen. Anders heb je iets niet goed gedaan.


Open je blikje kaviaar - inderdaad ik moest ook even googlen dat dat met de achterkant van een lepeltje moet - en leg een plastic of kaviaarlepeltje klaar. Niet met metaal eruit scheppen want dat beïnvloedt de smaak.Plaats 5 a 6 blini's op een bord en voeg de gerookte room toe met een spuitzak. Hierop een klein schepje kaviaar (ongeveer 5 gram). Top af met een heel klein beetje (uitgelekte) zoete ui en een takje van de venkel-uitloop. Zoals gezegd kan de ui wat overheersend zijn, dus proef en voeg toe naar smaak. Of een paar wel en een paar niet.Serveer met champagne.

Ik heb het - in lijn met de kaviaarkeuze - Nederlands gehouden: de erg aan te raden Brut de Zélande van de Kleine Schorre.
20 views0 comments

Comments


bottom of page