Bloemkoolpizza? En dan óók nog met havermout en amandelmeel? Ja ik moest er ook even bedenkelijk bij kijken. Maargoed, het viel allesbehalve tegen. Sterker nog, ik heb 'm gewoon op m'n site gezet. Spoiler alert: je proeft de bloemkool en de havermout nauwlijks. En gezond enzo.
Check ook de making of-reel op m'n insta!
Recept voor 3 personen
Voor de bodem: - 1/2 bloemkool
- 100 gr havermout vlokken
- 100 gr amandelmeel
- 1 ei
Voor de saus/passata (maar kan ook met kant-en-klare saus):
- Ca 15 cherrytomaatjes
- Balsamicostroop
- Verse takjes tijm
- Verse salie
- Knoflook
Voor de toppings:
- 1 blikje ansjovis
- 1 rode ui - 2 teentjes knoflook
- 1 potje gegrilde artisjok in olie
- Parmezaanse kaas
- 1 burrata
- Verse basilicum
- Ruccola
Extra benodigdheden:
- Staafmixer
De passata/tomatensaus Maak als eerste de passata. Heb je geen zin of tijd, neem dan kant-en-klare, dat kan natuurlijk ook. Plaats als eerste de tomaatjes, de knoflook en de kruiden op een bakplaat met bakpapier. Pof de tomaatjes in de oven op 160 graden tot ze wat bruin worden en barsten.
Laat afkoelen en verwijder de takjes van de tijm en evt schillen van de knoflook. Pureer met de staafmixer tot een gladde tomatensaus. Passeer door een zeef. Indien te dun; dan nog wat inkoken in een pannetje.
De bodem Snijd de bloemkool tot kleine roosjes en hak dit met een keukenmachine of een staafmixer fijn, beetje ter grootte van rijstkorrels. Meng dit met de havermout en het amandelmeel plus wat zout. Voeg 1 ei toe en roer totdat zich beslag begint te vormen. Kneed verder met de hand.
Het deeg mag relatief vochtig blijven. Vochtiger dan pizzadeeg in ieder geval.
Neem een ovenblik en beleg dit met bakpapier. Verspreid het deeg en vorm een gelijke dikte van ongeveer 1 cm.
Bak dit eerst zo'n 20 min in de oven op 180 graden zodat het vocht verdampt en de randjes een tikkie bruin worden.
Bestrijk de bodem nu met je passata en beleg naar smaak met de uien, artisjok, ansjovis en knoflook plakjes. Bak in de oven op 200 graden totdat het geheel oogt als een lekkere pizza :-) Beleg daarna met stukjes burrata (gewoon lekker met de hand scheuren) en blaadjes basilicum.
🍷 Wijntip:
Ga bij deze pizza variant voor een niet te zware rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Maar wit kan hier ook bij, zoals een Vermentino.
Comentários