top of page

Butter chicken - Murg makhani

De Indiase keuken had ik me nog nooit aan gewaagd, dus dat werd hoog tijd. Thuis kwam meermaals het verzoek om butter chicken, dus hop de keuken in! Het is een superlekker kruidig gerecht op basis van kip gemarineerd in een gekruide tomatensaus, geserveerd met naan en/of rijst.


Helaas geen foto's want de aandacht ging deze keer uit naar het maken van een reel.

Dus kijk die vooral ook even:


BUTTER CHICKEN REEL Hieronder wat screenshots daaruit en verder moet je het doen met de tekst 😊 Voor 2 á 3 personen


- 3 kippendij filets (ca. 400 gram) - 5 el yoghurt - 150 ml kookroom - 1 stukje gemberwortel - 2 uien - 2 grote tomaten - 75 gr tomatenpuree

- 1/2 bosje verse koriander - 4 teentjes knoflook - 1 el garam masala poeder (bv van Jonnie Boer bij de AH)

- 1 tl komijnpoeder - 1 tl kurkuma - 2 el boter - 2 el bruine suiker - 1 kopje rijst - 1 naan (afbak versie) - 2 stelen paksoi - 100 gr verse doperwten (of andere groenten naar keuze) Kippendij marineren en bakken Snijd je kippendij filet in kleine stukjes. Leg dit in een bak met de yoghurt, 2 teentjes uitgeperste knoflook, geschilde geraspte gember en 1/2 tl komijn, 1/2 tl kurkuma, 1/2 el garam masala (dus de helft van je kruiden) en wat zout. Laat dit minimaal 1 uur marineren in de koelkast, zo wordt je kip lekker mals.

Veeg een beetje van de overtollige marinade eraf en bak de kip totdat het een kleurtje heeft. Hoeft nog niet gaar, dat komt straks als we 'm bij de saus voegen. Maak je pan niet schoon, daar gaan we straks de saus in maken en dan komen al die lekkere aanbaksels mooi los. Zet apart in de koelkast en ga aan de slag met je saus.




De chicken butter saus Voeg wat boter toe in dezelfde pan waar je je kip in hebt gebakken. Snij je uien in kwart ringen en zet even aan. Voeg op het laatst je uitgeperste knoflook toe en bak even mee.

Voeg de andere helft van je garam masala, kurkuma en komijn erbij. Snijd de steeltjes van je koriander af, hak deze fijn en voeg ook toe. Ook de tomatenpuree mag er nu bij. Bak alles even mee zodat het mooi mengt en de smaken vrijkomen.

Snijd je tomaten klein, voeg deze ook toe en een scheut water en laat even sudderen en een beetje inkoken. Zet dan de staafmixer erin en draai alles zo fijn mogelijk tot een homogene saus. Passeer dit door een zeef en gooi dit terug in je pan, dit mag nu een half uur tot drie kwartier gaan inkoken. Voeg nu de kip toe en laat even meepruttelen.


Voeg nu ook de room, suiker en wat klontjes boter toe. Als de saus nog wat te dun is kun je 'm nog even laten inkoken. Proef vooral en stel bij met de smaken die je nog denkt te missen. Ik voegde op het laatst ook nog wat zaken toe omdat je na het inkoken pas echt proeft hoe de saus is. Vooral nog wat garam, een beetje chilipoeder, wat room en een paar klontjes boter.



Rijst, naan en groentes

Ondertussen kun je mooi de rijst koken en je naan afbakken in de oven. Dop en kook de erwten en roerbak je paksoi.

Het platen van je bord Vorm de rijst met een (voorverwarmd) kopje, vul aan met een paar royale scheppen butter chicken kip en saus. Snijd er een paar reepjes naan bij en vul aan met de groenten.


सुख भोजन!



68 views0 comments

Comments


bottom of page