top of page

Gamba's met knoflook en peterselie

Of gambas al ajillo op z'n Spaans. Muy facil om te maken en altijd een succes. Wel behoorlijk vullend door het brood en de olie, dus niet teveel van maken.Voor 2 personen:


- 6 hele gamba’s (bv diepvries Tiger prawns in doos)

- 6 teentjes knoflook

- Bosje platte peterselie

- Grof zout (gerookt)

- Peper

- Citroen

- Olijfolie (voor warme bereiding)

- Turks brood of stokbrood


- Evt rode peper


Pel de gamba’s maar laat de kop en het uiterste staartje zitten. Verwijder middels een sneetje bovenin de rug het (donkergekleurde) darmkanaal. Dit is soms ook doorzichtig, maar altijd wel te zien. Verwijder met een satéprikkertje of een vorkje.


Plaats de gamba’s in een vuurvaste ovenschaal of gietijzeren skillet.

Besprenkel royaal met olijfolie, mag echt onder staan.


Pers hier de knoflooktenen overheen. Lekker veel, niet dat zuinige. Bestrooi ruim met fijngesneden peterselie. Beetje peper en zout.

Even omroeren zodat alles mooi verdeeld wordt. Bij voorkeur nog even laten staan zodat alles goed kan marineren, maar is niet essentieel

In de oven op 200 graden of op de BBQ plaatsen totdat de gamba’s rozerood zijn en de knoflook wat zacht is. Dat zal iets van 3 a 4 minuten zijn.

Bak ze niet te lang anders worden ze taai en de knoflook bruin en bitter als deze verbrandt. Schep tussendoor een keer goed om.

Gambakoppen bevatten veel smaak, dus lekker uitzuigen óf in de pan uitknijpen voor extra smaak. Knoflook-peterselie olie lekker opdeppen met Turks brood of stokbrood.


Wat extra pit? Dan een fijngesnipperd rood spaans pepertje meebakken en/of wat cayennepeper erbij. Chili-vlokken kan ook.
(laatste twee foto's van andere editie, want mooier)

Wijnsuggestie:

Verdejo of Txakoli - Met dank aan AWA17 views0 comments

コメント


bottom of page