top of page

Zomerse gazpacho met Ierse Mór oester

  • Geert Ploeger
  • 4 days ago
  • 2 min read

Gazpacho komt uit het warme zuiden van Spanje, met name uit Andalusië. Het ontstond als een voedzame boerenmaaltijd om op het land te eten tijdens hete zomerdagen. Het is geen drank, maar je mag het wél drinken In Spanje wordt het vaak uit een glas geserveerd (zeker bij tapas), als een soort vloeibare salade. Zo maakte en serveerde ik 'm ook.


Gazpacho with oysters

Let op: maak dit minimaal 6 uur van tevoren ivm koud serveren.


Tijd: 30 minuten

Recept voor 1 a 1,5 liter:


Ingrediënten


• 800 g (rijpe) tomaten

• 4 gegrilde rode paprika uit een pot

• 2 verse puntpaprika’s

• 1 groene paprika

• 1/2e komkommer

• 1 middelgrote rode ui

• 125 ml extra vergine olijfolie

• Scheut sherryazijn of witte wijnazijn

• 1 teentje knoflook

• Peper en zout

• 1 chipotle peper (optioneel, voor wat pit)

• Oesters (hoeveelheid en soort naar wens)

• 1 citroen



Benodigdheden


• Blender

• Fijne zeef

• Oestermes


Bereidingswijze


De groentes voorbereiden

  1. Was en snijd de tomaten in partjes, ontdoe ze bij voorkeur van de harde kern.

  2. Schil en snijd de komkommer in blokjes.

  3. Snijd ook de paprika’s, ui, evt chipotle en knoflook in blokjes.



Gazpacho maken

  1. Mik nu alle groentes in de blender en blend minimaal 2 minuten tot alles fijn is.

  2. Voeg dan langzaam de olijfolie, azijn en peper en zout naar smaak toe.

  3. Proef en voeg evt nog wat andere zaken toe, wat azijn of citoen. Of olijfie.

  4. Je krijgt dan een mooie helder oranje zijdezachte substantie.

  5. Zet minimaal een halve dag weg in de koelkast, je wil dit echt zo koud mogelijk drinken.



De oesters

  1. Open de oesters en serveer deze (naar wens) met peper en lekker veel citroen.

  2. Plaats ze naast een bij voorkeur voorgekoeld glas met gazpacho.




Wijntip: Albariño of Chablis




Comments


bottom of page