top of page

Gehaktballen (sudder of braad)

De geschiedenis van de gehaktbal gaat terug tot de 17de eeuw, toen de voorloper van onze bal nog 'frickedil' heette en als platte schijf van kalfsvlees en kalfsvet slechts bij de gegoede burgerij op tafel verscheen.

Wetenswaardigheidje waar je geen bal aan hebt, maar toch een leuk weetje.- 1 kg (liefst versgedraaid) half-om-half of kalfsgehakt

- 3 grote uien

- 2 tenen knoflook

- 2 eieren

- Ca 300 gr panko of broodkruim (voor in de ballen + rollen)

- 4 gr peper

- 12 gr zout

- 4 gr nootmuskaat

- Bruine suiker

- Boter Voor de jus: - 75 gr bloem

- Borrelglaasje Kikkoman (sushi) sojasaus

- 300 ml vleesfond of runder- of kippenbouillon


Eventueel nog bij de jus voor extra flavour:

- Sweet chili sauce

- Ketchup

- Ketjap manis


Benodigdheden:

- Gietijzeren braadpanHak één ui zo klein mogelijk. De knoflook ook, check deze truc dan. Ui licht aanzweten in een grote gietijzeren braadpan totdat de ui glazig ziet. Op het laatst ook de knoflook erbij.


Oven voorverwarmen op 190 graden.

Meng het gehakt met de droge ingredienten; peper, zout, nootmuskaat. Paar handjes panko erbij (waterglas vol ongeveer).

Mengen, maar niet te stevig kneden. Daarna het ui-knoflook mengsel erbij plus de twee eieren. Na het kneden een paar keer neergooien op je aanrechtblad zodat de lucht eruit ontsnapt.

Ballen door de panko rollen en op een ovenschaal met bakpapier leggen. 10 minuten in de oven. Soms omrollen zodat ze gelijkmatig garen. We gaan nu een sudderbal maken, wil je een 'braadbal', dan de oven iets lager en verder garen in de oven.Voor de sudderbal maken we een ‘lopend meeltje’ (zie recept hier) en voegen hier de ballen aan toe. Laat ze hier langzaam op een vlamverdeler op gaarkoken.

Ondertussen gaan we gekarameliseerde ui maken voor in de jus. Snijd hiervoor de uien in stukken of ringen en bak deze op een laag vuurtje in ruim boter. Let op dat ze niet bruin bakken, moet echt glazig worden. Voeg de bruine suiker erbij en laat even meebakken. Dit kun je dan halverwege toevoegen aan de pruttelende pan. Wat ook nog lekker is is om wat sweet chili sauce, een kneepje ketchup en wat ketjap manis toe te voegen aan de jus. Geeft 'm nog wat diepte.


Lekker met grove mosterd en cornichons.

En in de winter extra lekker bij de welbekende Nederlandsche Beucker andijvie stamppot.


De ballen!

Wijnsuggestie:

Rioja crianza of Chianti - Met dank aan AWA

15 views0 comments

Comments


bottom of page