top of page

Goulash met tagliatelle

Spreek uit 'koejasj'. Een erg smaakvol stoofgerecht uit Hongarije. Comfort food in optima forma. In heel Centraal-Europa en de Balkan is dit een heel populair gerecht. Neem er de tijd voor, want je pan moet minimaal zo’n 3 uur stoven. Maar zoals wel vaker geldt, hoe langer hoe lekkerder!



Recept voor 4 personen:


- 800 gr runderlappen

- 300 gr tomato frito/passata

- 3 el tomatenpuree

- 100 gr wortel

- 3 teentjes knoflook

- 1 rode paprika

- 1 gele paprika

- 2 uien

- 1/2 bakje champignons

- 1 runderbouillon blokje of -fond

- 1 glas rode wijn

- 1 el bloem

- 2 tl gerookte paprikapoeder

- 1 tl gemalen karwijzaad (evt zelf vijzelen)

- 1 tl gemalen komijnzaad (evt zelf vijzelen)

- 1/2 tl cayennepeper

- 1/2 zakje Gulasch kruidenmix van Kotányi

- 2 laurierblaadjes

- Boter

- Creme fraiche

- Verse peterselie


benodigdheden:

- Ruime gietijzeren braadpan

- Evt een vijzel



Snijd de runderlappen in stukken van ca. 4 bij 4 cm. Neem een braadpan en bak het vlees in een ruime klont roomboter rondom aan op hoog vuur.



Snijd de uien in kwart ringen en de wortels in halve schijfjes. Hak de tenen knoflook fijn .

Voeg dit bij het vlees en bak al omscheppend enkele minuten mee.


Snijd de beide paprika's en de champignons in kleine reepjes en voeg deze ook toe. Bak een minuut of drie mee terwijl je voortdurend omschept.


Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee om te ontzuren. Voeg nu ook toe:

- 2 tl paprikapoeder

- 1 tl gemalen komijnzaad

- 1 tl gemalen karwijzaad

- 1/2 tl cayennepeper

- 1/2 zakje kruidenmix



Meng goed door en bestrooi vervolgens met 1 el bloem. Roer dit ook door het geheel.

Blus af met een glas rode wijn. Schenk de tomato frito erbij het vlees samen met 350 ml heet water. Verkruimel het runderbouillonblokje in de pan en breng aan de kook.


Laat vervolgens op laag vuur - liefst met vlamverdeler - 3 uur zachtjes pruttelen met deksel op de pan. Indien nodig het laatste half uur de deksel van de pan zodat het geheel wat kan inkoken.



Maak - nu je toch de tijd hebt - zelf je pasta en maak hiervan de tagliatelle. Of anders gedroogde van De Cecco, of voorverpakte verse. Die zijn ook vaak best ok.


Serveer met creme fraiche en gechopte verse peterselie.




Wijnsuggestie:

Primitivo of Aglianico - Met dank aan AWA

2 views1 comment

1 Comment


Guest
Jan 03

Lekkerrrr

Like
bottom of page