top of page

Hazenpeper

Een kerstklassieker. Voor mij een mooie jeugdherinnering aan mijn oma. Die iedere kerst een heerlijke hazenpeper maakte. Die ze - heel luxe voor de jaren '80 - warmhield op tafel in een elektrische warmhoudpan. Bij deze een ode aan haar en die tijd. En de ingeslikte ijzeren kogeltjes.


Recept voor 8 personen (want hee, het is kerst!):


- 1,5 kg hazenbouten

- 500 ml wild- of gevogelte fond

- 500 ml rode wijn

- 100 ml cognac

- 50 ml balsamico azijn

- 200 gr gerookte spekblokjes

- 250 gr champignons

- 200 g ontbijtkoek

- 150 gr zilveruitjes (half potje)

- 75 gr boter

- 75 gr bloem

- 1 wortel

- 2 uien

- 1/2 venkel

- 4 teentjes koflook

- 2 laurierblaadjes

- 8 jeneverbessen

- 10 peperkorrels

- 3 kruidnagels

- Verse peterselie

- Verse tijm

- Verse rozemarijn


Let op: neem hier 2 dagen de tijd voor.


Dag 1

Maak in een ruime schaal - in ieder geval iets dat in de koelkast past - een marinade van de rode wijn, azijn, alle kruiden en specerijen, de uien, gesneden knoflook en wortel. Leg de hazenbouten 24 uur afgedekt in de marinade in de koelkast. Keer halverwege om als ze niet helemaal onderstaan en verdeel zoveel mogelijk van de ingrediënten.Dag 2

Haal de hazenbouten uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Zeef de marinade en zet het residu (groenten en kruiden) apart. Breng het vocht in een pan aan de kook. Verwijder het schuim met een schuimspaan of lepel.


Snijd de champignons in kwartjes. Verhit 50 gram boter in een ruime braadpan en bak de spekblokjes en champignons mooi bruin en knapperig. Haal uit de pan en zet apart. Bak in dit vet de zilveruitjes, om die even te ontzuren. Zet daarna ook apart en houd zoveel mogelijk van het vet in de pan.Bestrooi de bouten met zout, peper en bloem en bak ze rondom goudbruin in het boter-spekvet mengsel. Mag wat aanbakken want dat koken we straks allemaal weer los.


Verwijder de harde ingrediënten uit de uitgelekte groenten. Dus de tijmtakjes, laurierblaadjes etc. Voeg daarna dit groentenmengsel toe en bak alles even goed door.


Schenk de cognac erbij en breng aan de kook. Ook de marinade en de fond mogen nu erbij. Breng het geheel tegen de kook aan en laat ongeveer 2 uur pruttelen op laag vuur - bij voorkeur met vlamverdeler - tot de hazenbouten zacht zijn.Haal de hazenbouten uit de pan, leg apart en laat afkoelen. Verwijder het vlees van de botten. Als het goed is valt het er bijna vanzelf af.Verkruimel de ontbijtkoek en roer door de saus, tot ze helemaal zijn opgelost. Voeg de bloem en wat boter toe tot de saus fluweelzacht en mooi gebonden is.


Voeg nu het ontbeende hazenvlees, de zilveruitjes en het spek-champignon mengsel toe aan de saus. Laat het gerecht nog een klein half uurtje doorgaren op laag vuur.


Bestrooi met verse peterselie en serveer. Lekker met aardappelpuree en rode kool.

Waarschuw je tafelgasten voor verdwaalde kogeltjes in het vlees ;-)


Foto van eindresultaat volgt nog!Wijnsuggestie:

Amarone of Napa Cabernet Sauvignon - Met dank aan AWA1 view0 comments

Comentários


bottom of page