Een superhandig recept om een snele jus te maken voor bij bijvoorbeeld gehaktballen.
Het is een saus die bestaat water, gebruinde bloem, sojasaus en wat boter, die doet denken aan een vleesjus. Op z'n Amsterdams: een lopend meeltje of Dikke Willem genoemd.
Recept voor 1 ltr jus:
100 gr bloem
- 1 ltr runderbouillon
- 4 el Kikkoman sojasaus
- Boter, maar bij voorkeur braadvet
Benodigdheden:
- Steelpannetje (liefst met dikke bodem)
- 2 extra pannetjes
- Garde
Eerst gaan we de bloem ‘bruneren’; in een steelpannetje op laag vuur de bloem bakken tot de gewenste bruine kleur. Soms roeren of omschudden.
Dit duurt even, maar op een gegeven moment bruin en gaat het wat nootachtig ruiken. Niet laten verbranden. Als deze kleur bereikt is even laten afkoelen en dan de bodem van de pan even schrikken in koud water om het proces te stoppen.
Meng de bloem met wat water in een andere pan tot een ‘lopend meeltje’. Beetje satésaus-achtig qua kleur en dikte.
Voeg hier langzaam de hete runderbouillon aan toe tot de gewenste dikte.
Op smaak brengen met Kikkoman sojasaus, peper en zout.
Erg geschikt om gehaktballen in te sudderen.
Comments