Een heerlijk gerecht vol met umami en elkaar aanvullende en ondersteunende smaken. Maken! En dat rijmt, dus het is waar.
Recept voor 2 personen:
Ingrediënten
175 a 200 gr ontbeende kippendij mét vel
3 el sojasaus
3 el rijstazijn
3 el mirin
1 tl bruine suiker
2 teentjes knoflook
2 cm gember
1 blue skin radijs (grote paarse radijs)
1 bos- of lente ui
1 limoen
5 el sushi dressing of rijstazijn
1 el mosterd caviaar (ingelegd mosterdzaad)
Zwart en/of wit sesamzaad
Olijfolie
Benodigdheden:
Koekenpan
Brede stevige spatel
Zeefje
Brander
Bereidingswijze
Voorbereiding
Schaaf of snijd zo dun mogelijke plakjes van de radijs
Leg de helft in een kommetje met ruim sushi dressing of sushi azijn, bewaar de andere helft. De azijn versie zal roze worden, de andere paars blijven.
Schil en snipper de gember en knoflook zo fijn mogelijk
Snijd de lente-ui in dunne ringetjes
Teriyaki saus maken
Doe de sojasaus, mirin, azijn, bruine suiker, knoflook en gember in een pannetje
Breng rustig aan de kook, laat iets inkoken
Giet af door een zeef en zet de saus opzij in een kommetje
Kippendij bakken
Snijd de onderkant van het vlees tot halverwege in, dit tegen het kromtrekken
Bestrooi met peper en zout
Verhit wat olijfolie in een pan op hoog vuur. Bak de kippendij op de huid terwijl je dit een tijdje platdrukt met een spatel.
Bak ook de andere kant. Plaats een deksel op de pan en laat een paar minuutjes op zacht vuur staan.
Het gaat nu een beetje stomen en de huis zal weer wat zachter worden, maar da’s goed.
Haal de kip uit de pan en veeg de pan droog met keukenpapier.
Plaats de kip terug op laag vuur en giet de saus erbij. Schep een aantal keer er overheen en haal dan de kip eruit.
Laat de saus nog iets inkoken.
Bord opmaken
Plaats een aantal van de radijsplakjes en een plakje limoen op je bord
Haal nog even de brander over de kip - voor die grillsmaak - en snijd in plakjes
Giet de teriyaki saus erbij
Maak af met wat mosterdzaad, lente-ui, sesamzaad en evt wat cress
Comments