top of page

Okonomiyaki - seafood edition

Okonomiyaki, ook wel de Japanse pannenkoek. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, was rijst schaars in Japan en werd er gezocht naar andere voedzame maaltijden. Het begon als een simpele pannenkoek, later werden er ook eieren, groenten en vlees of vis toegevoegd. Het woord okonomiyaki bestaat uit twee delen: okonomi betekent 'wat u lekker vindt' en en yaki betekent 'gebakken'. Deze hartige pannenkoek is populair street food in Japan en wordt met veel verschillende ingrediënten en toppings gemaakt. Wij maken 'm vandaag met seafood!Voor 2 personen - 3 a 4 okonomiyaki-pannekoeken:

- 1/4 spitskool (afhankelijk van de grootte - zie foto voor een inschatting)

- 4 a 5 lente-uitjes

- 2 ons gamba's (netto gewicht) - 4 surimi sticks - 6 el ketchup - 1 el worchestersherechetersaus - 2 el suiker - klein zakje dashi poeder - 150 gr bloem - 2 eieren - 1 tl bakpoeder - 2 tl maizena

- Bonito flakes (katsuobushi) - Kewpie mayonaise - Evt spek/streaky bacon (voor een combi met het seafood)Het eerste deel van de ingrediënten is de vulling. Snijd de spitskool zo fijn mogelijk. Zo ook de lente uitjes. De surimi en gamba mag iets grover, dat is lekker voor de structuur. Blancheer de gamba's even kort in kokend water om te voorkomen dat ze misschien rauw blijven bij het bakken straks. Dan de saus die straks als topping gaat dienen en onmisbaar is. Kook hiervoor de ketchup, worchestersaus en suiker in tot deze wat stroperig wordt (minuutje of 10). Laat afkoelen en zet opzij. Maak dashi stock door een zakje dashi poeder - verkrijgbaar bij bv de Japanse supermarkt op het Gelderlandplein - te mengen met 150 ml water. Mix dit met de eieren, bakpoeder en maizena. niet mixen, gewoon rustig doorroeren met een garde. Meng nu de groentes en je seafood met di beslag. Verwarm een koekenpan op een laag vuurtje en schep een flinke soeplepel van het mengsel in de pan. Gebruik bij voorkeur plantaardige of zonnebloemolie ipv olijfolie, want dit is wat neutraler van smaak. Zorg voor gelijke dikte en dat het een soort van rond wordt.


Plaats een deksel op de pan zodat ook de bovenkant al iets kan garen. Draai de pan met deksel en al om en laat de pannekoek - die nu is omgedraaid - weer terugglijden in de pan. Kan ook met een spatel als de pannekoek niet te groot is. Als je 'm met deksel omdraait veeg dan wel eerst even de overtollige olie weg met een keukenpapiertje, dat scheelt weer een brandwond.Om te checken of ie al klaar is kun je een vork in het midden prikken: blijft daar nog beslag aan kleven dan is de okonomiyaki nog niet klaar. Is de vork droog; dan wel. Niet té lang doorgaren want bij voorkeur is de binnenkant nog iets smeuïg. Bestrijk de okonomiyaki met de donkere saus. Kan met een lepel of een kwast. Spuit daar in mooie lijntjes ruim Kewpie mayonaise op en trek met een mes of stokje er een motief in. Hoeft niet, maar staat leuk (ook al verdwijnt het grotendeels onder de bonito flakes straks :-)Bestrooi ruim met bonito flakes en serveer direct. Dan kan iedereen leuk oh en ah zeggen over hoe ze dansen op je bord (door de opstijgende hitte).


Lekker met warme of koude saké of Asahi bier. Kampai!
12 views0 comments

Comentarios


bottom of page