top of page

Pizza a la Bastard

Naast vis en vlees kun je ook pizza's maken op je kamado. Niet makkelijk, wél de moeite waard. Als je het goed doet gaat het echt richting die steenoven flavour!Recept voor 2 personen:


- 300 gr bloem (tipo 00)

- 3 gr gist

- 10 gr zout

- (Zelfgemaakte) tomatensaus

- Toppings naar keuze

- Rookhout voor je BBQLet op: pizzadeeg maak je het best in de ochtend ivm rijstijd van ca. 8 uur.


Dit recept gaat vooral over het maken van de pizzabodem en het bereiden van de pizza in de Bastard. De toppings van de pizza laat ik even buiten beschouwing want dat is naar eigen smaak in te vullen.


Giet een half kopje warm water in een kom, los het zout erin op en roer goed door met één hand. Strooi er met je droge hand ongeveer 10% van de bloem in.


Meng goed door en voeg dan de gist toe. Strooi de rest van de bloem bij het mengsel. Als alle bloem is opgenomen, haal dan het deeg eruit en kneedt het door het steeds opnieuw dubbel te vouwen en met de muis van je hand van je af te duwen op het aanrechtblad. Let op: niet te veel uitrekken nog.


Kneed door totdat het deeg er vettig uitziet, glad is en niet plakkerig aanvoelt.

Te nat: bloem blijven toevoegen.

Dan minimaal 2 uur laten rijzen op kamertemperatuur in een met olijfolie ingevette schaal onder een vochtige schone theedoek.


Daarna bollen maken van tussen de 180 en 250 gram: draai de bol in vorm op het werkblad, met je hand over de bol en je pols, duim en pink rustend op het werkblad. Zo zorg je dat je niet te hard drukt. De deegbal blijft dus al die tijd op het werkblad liggen. Zorg ervoor dat deze handeling niet te lang duurt, anders wordt het deeg te warm.


Leg de deegbollen in een grote schaal, op ruime afstand van elkaar. Dek weer af met een vochtige (schone) theedoek en laat rusten. Liefst 6 uur, maar kan ook iets korter.

Dan de bol voorzichtig plat drukken met de vuist, naar buiten toe zodat een dikke rand ontstaat. Geen deegroller gebruiken, dan druk je alle lucht eruit.


Beleg de pizza's naar smaak en wens. Niet teveel natte ingrediënten, anders wordt het te zompig.Zorg dat je kamado zo heet mogelijk is. Minimaal 250 graden. Ik ben uitgegaan van een deflector en pizzasteen. Maar alleen deflector en dan de pizza met bakpapier op een rooster kan ook. Of alleen een pizzasteen. Lekkerst om ook wat rookhout of -snippers te gebruiken.


Besprenkel de pizzasteen met wat (semolina) bloem en plaats de pizza, op de steen in de Bastard. Bak de pizza in 4-6 minuten gaar en knapperig.Deeg-update (maar nog steeds niet helemaal naar wens).


--------


- 500 gr tipo 00 meel

- 300 ml water

- 10 gr zout

- 2 gr droge gist


Bol van gekneed, die 10 mn goed doorgekneed en toen 2 uur onder een vochtige theedoek laten ‘rijpen’. Daarna 4 bollen van gemaakt en die zo nog 6 uur laten rijzen.


Deeg daarna niet gerold en zo zacht als mogelijk tot een ronde schijf van ca 30 cm gestretched.

In de Bastard op 350 graden op een pizzasteen met een heat deflector eronder.


--------


Wijnsuggestie:

Barbera d’Alba, Valpolicella of Bardolino - Met dank aan AWA

35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page