Rendang daging met rijst, bimi en ingelegde groente
- Geert Ploeger
- Jan 8
- 2 min read
'Het lekkerste gerecht ter wereld’, volgens CNN in hun 'World’s 50 Best Foods’ lijst. Rendang - spreek uit ‘r’ndang’ - komt oorspronkelijk uit West-Sumatra en is meer een bereidingswijze dan een gerecht. Het komt van het werkwoord merendang, wat 'langzaam koken’ betekent.

Tijd: 5-6 uur (veel suddertijd)Recept voor 6 personen:
Ingrediënten
1,5 kg riblappen of sukade
2 zakjes boemboe + een retourtje Indonesië
2 uien
5 teentjes knoflook
ca. 4 cm gember
2 stengels sereh/citroengras
75 a 100 gr goela djawa (palmsuiker)
1 chilipeper, optioneel
1 pakje santen
750 ml kokosmelk
200 ml sushi-dressing (of azijn plus suiker)
2 a 3 stelen bimi per person
75 gr rijst naar keuze per persoon (bv basmati)
4 kleine komkommertjes
1 grote blue skin radijs
Benodigdheden
Braadpan met dikke bodem
Staafmixer
Evt vlamverdeler

Bereidingswijze
Boemboe maken
Meer een halffabrikaat want ik had in dit geval twee zakjes boemboe uit Indonesië
Snijd de citroengras stengels in dunne ringetjes
Schil en snijd de gember fijn, zo ook de knoflook
Mix deze ingrediënten met een scheut kokosmelk tot een mooie pasta
Vlees en ui voorbereiden
Verwijder de te grote stukken vet en vlies
Snijd in grove blokken van zo’n 4 bij 4 cm
Schil en snijd de ui in kleine stukjes
Rendang opzetten
Bak de boemboe kruidenpasta even kort zodat de geuren en smaken vrijkomen
Voeg hier je gember/citroengras mengsel aan toe en de goela djawa
Blus af met de kokosmelk
Voeg de stukken vlees toe – je hoeft deze dus niet eerst te bakken
Nu begint het grote wachten: zet op een zo laag mogelijk vuurtje op, zonder deksel
Laat sudderen en langzaamaan inkoken. Roer zo nu en dan om.
Proef na een uurtje of 4 en schep evt wat vocht af als het nog niet voldoende inkookt
Na een uur of 5 a 6 moet het vlees goed zacht zijn en de saus ingekookt
Proef en voeg evt nog peper/zout/goela djawa toe
Radijs en komkommer inleggen
Schil de radijs en snijd in zo dun mogelijke plakjes
Leg een paar uurtjes weg in de sushi dressing. Kan ook met azijn en suiker.
Doe dit ook voor de komkommer, dit kan ook met een kaasschaaf
Rijst en bimi koken
Kook de rijst gaar, ongeveer een half uur voor serveren
Was de bimi en verwijder de blaadjes en droge onderkant, kook of wok gaar
Bord opmaken
Vet een kommetje of cappuccinokopje in met wat olijfolie, schep deze vol met rijst en druk aan
Plaats een (voorverwarmd) bord hier bovenop op de plek waar je je rijst wil hebben en draai om. Tik op de onderkant van het kopje en til op: nu heb je een halve bol rijst
Schep de rendang erbij, de bimi en de ingelegde groentes
Serveer met een partje limoen
Selamat makan!
Wijntip Syrah/Shiraz of Zinfandel.
Liever wit? Dan gaat een Gewürztraminer hier ook mooi bij.

Comments