top of page

Rendang daging met rijst, bimi en ingelegde groente

  • Geert Ploeger
  • Jan 8
  • 2 min read

'Het lekkerste gerecht ter wereld’, volgens CNN in hun 'World’s 50 Best Foods’ lijst. Rendang - spreek uit ‘r’ndang’ - komt oorspronkelijk uit West-Sumatra en is meer een bereidingswijze dan een gerecht. Het komt van het werkwoord merendang, wat 'langzaam koken’ betekent.


Rendan daging plate

Tijd: 5-6 uur (veel suddertijd)Recept voor 6 personen:


Ingrediënten

  • 1,5 kg riblappen of sukade

  • 2 zakjes boemboe + een retourtje Indonesië

  • 2 uien

  • 5 teentjes knoflook

  • ca. 4 cm gember

  • 2 stengels sereh/citroengras

  • 75 a 100 gr goela djawa (palmsuiker)

  • 1 chilipeper, optioneel

  • 1 pakje santen

  • 750 ml kokosmelk

  • 200 ml sushi-dressing (of azijn plus suiker)

  • 2 a 3 stelen bimi per person

  • 75 gr rijst naar keuze per persoon (bv basmati)

  • 4 kleine komkommertjes

  • 1 grote blue skin radijs

 

Benodigdheden

  • Braadpan met dikke bodem

  • Staafmixer

  • Evt vlamverdeler


Rendang daging

Rendan daging ingredienten

Bereidingswijze

 

Boemboe maken

  1. Meer een halffabrikaat want ik had in dit geval twee zakjes boemboe uit Indonesië

  2. Snijd de citroengras stengels in dunne ringetjes

  3. Schil en snijd de gember fijn, zo ook de knoflook

  4. Mix deze ingrediënten met een scheut kokosmelk tot een mooie pasta

 

Vlees en ui voorbereiden

  1. Verwijder de te grote stukken vet en vlies

  2. Snijd in grove blokken van zo’n 4 bij 4 cm

  3. Schil en snijd de ui in kleine stukjes


Rendang opzetten

  1. Bak de boemboe kruidenpasta even kort zodat de geuren en smaken vrijkomen

  2. Voeg hier je gember/citroengras mengsel aan toe en de goela djawa

  3. Blus af met de kokosmelk

  4. Voeg de stukken vlees toe – je hoeft deze dus niet eerst te bakken

  5. Nu begint het grote wachten: zet op een zo laag mogelijk vuurtje op, zonder deksel

  6. Laat sudderen en langzaamaan inkoken. Roer zo nu en dan om.

  7. Proef na een uurtje of 4 en schep evt wat vocht af als het nog niet voldoende inkookt

  8. Na een uur of 5 a 6 moet het vlees goed zacht zijn en de saus ingekookt

  9. Proef en voeg evt nog peper/zout/goela djawa toe


    Rendan daging pan


Radijs en komkommer inleggen

  1. Schil de radijs en snijd in zo dun mogelijke plakjes

  2. Leg een paar uurtjes weg in de sushi dressing. Kan ook met azijn en suiker.

  3. Doe dit ook voor de komkommer, dit kan ook met een kaasschaaf

    Ingelegde radijs en komkommer

 

Rijst en bimi koken

  1. Kook de rijst gaar, ongeveer een half uur voor serveren

  2. Was de bimi en verwijder de blaadjes en droge onderkant, kook of wok gaar

 

Bord opmaken

  1. Vet een kommetje of cappuccinokopje in met wat olijfolie, schep deze vol met rijst en druk aan

  2. Plaats een (voorverwarmd) bord hier bovenop op de plek waar je je rijst wil hebben en draai om. Tik op de onderkant van het kopje en til op: nu heb je een halve bol rijst

  3. Schep de rendang erbij, de bimi en de ingelegde groentes

  4. Serveer met een partje limoen

 

Selamat makan!


Wijntip Syrah/Shiraz of Zinfandel.

Liever wit? Dan gaat een Gewürztraminer hier ook mooi bij.



Rendan daging bord

 

 

 

Comments


bottom of page