Het recept van oesters 'Rockefeller' komt oorspronkelijk uit New Orleans. Het plan was escargots te maken, maar de slakken waren op. Daarvoor in de plaats zijn er dus maar oesters gebruikt. En daarna vernoemd naar de destijds rijkste man van Amerika; John D. Rockefeller. Dit omdat het een rijk gerecht was.
Deze versie is niet helemaal het klassieke rockefeller recept, maar gewoon nóg lekkerder. Met dank aan mijn voormalige mentor, chef Erik Zonjee.
Voor 2 personen:
- 4 grote oesters
- 200-300 gr verse bladspinazie
- 2 el creme fraiche
- 1 sjalotje
- Hollandaise saus (zie recept hier)
- Wat zeewier om te op te serveren
Met goeie ingrediënten moet je meestal niet teveel doen vind ik, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zoals dit mooie oester recept. Haal zo vers mogelijke oesters. Of - beter nog - raap ze zelf, in bijvoorbeeld Zeeland.
Oesters openen is altijd wel even een klusje, maar ook daar help ik je mee op weg uiteraard:
1. Pak de oester in je beschermde hand met de platte schelp naar boven.
2. Steek je oestermes tussen de twee schelphelften op ongeveer éénderde van boven.
De spier zit aan de rechterkant van de oester. Niet gaat wrikken, dan heb je kans op schilfers in het oestervlees.
3. Als de schelp meegeeft draai je het mes een kwartslag zodat de schelp los komt.
4. Snij vervolgens langs de sluitspier naar het midden van de schelp.
5. Houd de oester goed horizontaal zodat het vocht er niet uitloopt.
6 Verwijder de platte schelp.7. Snij de oester onderlangs los van de schelp en draai 'm om in de schelp. Dan weet je zeker dat de oester volledig los is. Verwijder eventueel gruis of schilfers.
Haal het vlees eruit en laat uitlekken op wat keukenpapier. Bewaar de bolle schelpen.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Kook de spinazie en laat goed uitlekken in een zeef. Even aandrukken om zoveel mogelijk vocht eruit te laten lopen. Fruit ondertussen een sjalotje. Voeg de spinazie en de creme fraiche bij elkaar in een kom en pureer met de staafmixer tot een gladde pasta. Fijngesnipperde sjalot, zout en peper naar smaak.
Maak nu de hollandaise saus.
Schep een laagje gepureerde spinazie in de schelp, plaats het oestervlees hierop en smeer het geheel mooi af met de hollandaise saus.
Als je muffin bakvorm hebt kun je ze daar handig in plaatsen. Anders ondersteunen met de overgebleven oesterschelpen of stukjes opgerolde alu folie.
6 tot 8 minuten hoog in de oven - vlakbij de grill - tot de bovenkant goudbruin ziet.
Dit kan best snel gaan, dus goed opletten. De minuten zijn slechts een richttijd.
Wijnsuggestie:
Chablis, Sancerre, Albariño, Muscadet - Met dank aan AWA
Comments