top of page

Tournedos Rossini

Een iconisch Frans gerecht dat pure luxe uitstraalt. Het bestaat uit gebakken ossenhaas geserveerd op een crispy briochebroodje. Het hoogtepunt? Een plak foie gras bovenop... Afgemaakt met Madeirasaus en geschaafde truffel.

Dit gerecht werd verzonnen voor de beroemde componist Gioachino Rossini, die een echte fijnproever was. Door de Franse chef Marie-Antoine Carême of mogelijk Auguste Escoffier, twee iconische figuren in de klassieke Franse keuken.


Tijd: 1 uur

Recept voor 2 personen:


Ingrediënten

  • 2 tournedos (ossenhaas) van ca. 150 gr per stuk

  • 2 plakken briochebrood

  • 2 plakken foie gras

  • 1 truffel

  • 1 sjalot

  • 1 teen knoflook

  • 1 takje verse rozemarijn

  • Scheut runderfond

  • Scheut Madeira wijn

  • Affilla cress of andere microgroente ter garnering

  • Boter

 

Benodigdheden

  • Steekringen (optioneel)

  • Truffelschaaf (optioneel)

  • Zeef



Hieronder de making-of met tekst en uitleg (de brakke audio ga ik zsm vervangen):





Bereidingswijze

 

Voorbereiding

  1. Snipper een sjalotje

  2. Snijd met een steekring je briochebrood op dezelfde diameter als je ossenhaas

  3. Snijd de truffel in plakjes en steek uit met een ring tot mooie rondjes, bewaar de randjes voor de saus. Dit is puur esthetisch, de truffel kan ook geschaafd worden.

  4. Snijd indien nodig de foie gras in twee plakken


De Madeirasaus

  1. Fruit de sjalot op laag vuur in wat boter.

  2. Blus af met een flinke scheut Madeira wijn en flambeer om de alcohol eruit te krijgen

  3. Schenk hier ook een half kopje runder fond bij

  4. Laat op laag vuur inkoken tot ongeveer 1/3e tot een iets dikkige saus

  5. Passer door een zeef kook zo nodig nog iets in



De foie gras en brioche

  1. Bestrooi beide zijdes met zout en peper.

  2. Bak in een hete koekenpan, zonder boter (er komt genoeg vet af).

  3. Leg weg op een warme plek (bv 40 gr in de oven).

  4. Bewaar het vet en bak hier de brioche in aan beide zijdes. Lef opzij op keukenpapier.





De tournedos en truffel

  1. Bak de tournedos in een goed hete pan in wat boter, zo'n 3 min aan iedere kant

  2. Mooi bruin rondom, vergeet ook de zijkanten niet

  3. Voeg wat extra boter, gekneusde knoflook tenen en rozemarijn toe en schep dit over het vlees

  4. Neem de tournedos uit de pan en laat even rusten onder wat alu folie, liefst op een rekje

  5. Maak de pan schoon en bak de truffelplakjes even kort in wat boter - zo komt de smaak vrij



Het platen

  1. Plaat de brioche in het midden

  2. Daarop de tournedos (evt even afdeppen met wat keukenpapier als deze erg vochtig is)

  3. Dan de foie gras

  4. De plakjes truffel (indien geschaafd, als laatste stap)

  5. De Madeirasaus, lekker royaal. Ook wat er omheen.

  6. Wat cress


Bon appétit! 🍷 Wijntip: Bordeaux (rechter oever) - Pomerol of Saint-Émilion (Merlot-gedreven)


Comentários


bottom of page