Kersttip: zalmcarpaccio met avocado, crème fraiche, appelkappertjes en komkommerlinten
- Geert Ploeger
- 1 day ago
- 2 min read
Updated: 10 hours ago

Een mooi én makkelijk kerstrecept dat eigenlijk niet kan mislukken. Maar waar je wel indruk mee maakt. Deze opmaak lijkt misschien complex maar dat valt erg mee en omdat je met koude ingrediënten werkt hoef je je niet te haasten. Dus ho ho ho, geen kerst stress, maak gewoon dit gerecht! Ook lekker het hele jaar door uiteraard.
Recept voor 4 personen (voorgerecht)
Ingrediënten
250 gr koud gerookte Noorse zalm of een zalmhaasje
1 eetrijpe avocado
4 el crème fraiche
2 el honing mosterd saus (bv Jean Bâton)
1 el mosterd caviar (Kesbeke) - optioneel
8 appelkappertjes
16 kappertjes
2 kleine komkommertjes
4 el witte wijnazijn
4 el suiker
Handje pijnboompitten
Takje verse dille

Benodigdheden
Spuitzakje (AH), boterhamzakje volstaat ook
Meloenlepeltje (5 piek bij Bol)
Bakring - mocht je voor optie 3 gaan
Kaasschaaf
Bereidingswijze
Zoals je hieronder (en hierboven) ziet heb ik met vrijwel dezelfde ingrediënten drie verschillende opmaken gemaakt. Ter inspiratie, maar ook om aan te geven dat je er alle kanten mee uit kunt. Op de snijplank links de strook koudgerookte zalm, rechts het zalmhaasje.

De zalm
Daar hoef je niet zoveel mee te doen in principe. Voor de opmaak zoals hieronder heb ik gewoon een zalmstrook trapsgewijs neergelegd. Bij Van de Fant/ZalmvanUrk hebben ze mooie lange stroken waar je dat mee kunt doen.
Ga je voor het haasje dan kun je daar mooie rechthoekige strookjes van snijden.
En bij de derde heb ik van de stroken een cirkel eruit gedrukt. Met een bakring, maar dat kan ook gewoon met een mes. Zalm is flexibel dus die schuif je makkelijk in een mooi rondje.
De komkommerlintjes
Meng de azijn met de suiker, voeg hier ook 3 a 4 eetlepels water nog aan toe. Evt nog wat zout. Roer totdat de suiker is opgelost.
Schaaf linten van de komkommertjes. De buitenkant is alleen maar dikkere groene schil, die gooi je weg.
Leg minimaal een minuutje of 20 in het azijnmengsel.
Ze worden dan ook wat zachter en nu kun je ze oprollen. Of als linten draperen.

De crème fraiche plus evt honing mosterd saus
Doe de crème fraiche in een spuitzak of boterham zakje en knoop deze dicht.
Knip een klein puntje van de onderkant en oefen vast een beetje met het maken van wat mooie ronde toefjes.
Zo ook voor de honing mosterdsaus.
Pijnboompitten
Bak de pijnboompitten in wat olijfolie en een beetje zout op laag vuur.
Goed omscheppen en schudden en in de gaten houden want ze verbranden snel.
Mooi goudbruin bakken en gewoon af laten koelen voor straks.
De avocado
Snijd de avocado over de lengte doormidden door als het ware met je mes om de pit heen te draaien.
Verwijder de pit en schep met je meloenlepeltje wat bolletjes eruit. Van de restjes kun je evt nog een creme maken, of bewaren voor iets anders. Bv een zalm tartaar.
Geen meloenlepeltje? Maak dan met een gewoon lepeltje wat platte ovale vormpjes of een andere leuke vorm.
Het platen
Leg de zalm op het bord in de gewenste vorm en compositie. Voeg de bolletjes avocado, opgerolde komkommerlintjes, kappertjes, (evt) mosterzaad en pijnboompitten toe.
Plaats als laatste de crème fraiche en honing mosterdsaus toefjes toe.







Comments