top of page

Short ribs van de Bastard met gepofte aardappel en shiitake

Spare ribs. Maar dan van rund. En lekkerder dan op deze manier ga je ze niet krijgen. Door de hoeveelheid intramusculair vet - de dunne lijntjes die door het vlees lopen - zijn ze ideaal om low & low te garen.


Maak je agenda leeg en zeg al je afspraken voor vandaag maar af. Maar het gaat het waard zijn. Je gasten gaan je aanbidden.Recept voor 2 personen:


- 3 runder short ribs (of zoveel als past, de bbq staat toch aan..)

- Rub naar keuze

- Knoflookpoeder

- Worcheststerertersauce

- Bruine suiker

- Appelstroop

- 3 a 4 aardappels

- Creme fraiche

- Mayonaise

- Bieslook

- Augurk slices

- Paddestoelenmix (shiitake en kastanjechampignon)

- Evt Jack Daniel's BBQ sauce - Smooth Original


Gear:

- Kamado BBQ

- Heat deflector

- Ruime hittebestendige schaal of skillet

- Houtskool (géén briketten he, laat ik het niet merken!)

- Dikke chunks rookhout (ik had appelhout)

- Kernthermometer(s)

- Aluminium folie

- KoeltasHaal de ribs minimaal een uur voor bereiding uit de koelkast. Vraag aan je slager of hij de vliesjes aan de holle kant van de ribben wegsnijdt. Of doe het zelf, maar haal dat wel weg, anders neemt het daar de rub en marinade niet op straks. Als je nou denkt 'oh da's best veel vlees', let op dat het volume soms bijna halveert na de bereiding. Smeer in met de rub, knoflookpoeder en bruine suiker en besprenkel met wat worcester sauce zodat het beter blijft plakken. Laat een uurtje intrekken en wentel de ribs nog een aantal keer in de kruiden.


Zorg dat de Bastard 100 a 110 graden is. Voeg een paar dikke stukken rookhout toe. Plaats een heat deflector met daarop een druipschaal met water. Daarna de ribs op het rooster met de holle kant naar onderen. Plaats een kerntemperatuurmeter en sluit de kap. Houd het waterpeil van de druipschaal in de gaten en de hele dag bijgevuld. Dat scheelt schoonmaakwerk en zorgt voor nog wat vocht.Breng naar een kerntemperatuur van rond de 80 graden, dit kan zo'n 5-6 uur duren.

Zorg dat de temperatuur constant rond de 100 graden blijft schommelen. Laat de deksel zoveel mogelijk dicht om de rook en warmte binnen te houden.Voor dit laatste deel van de bereiding pakken we de ribs in met alu-folie waarbij we wat boter, bruine suiker en appelstroop toevoegen. Lekker mee inkwasten.


Breng dit nu naar een temperatuur van rond de 93 graden. Haal van het rooster en laat nog 20 tot 30 minuten rusten in de folie. Beste is om dit in een isolerende koeltas te verpakken en anders in een theedoek te wikkelen.


Voordat je de ribs weglegt is het lekker om wat van het sap/vet af te gieten en daar de paddestoelen in te bakken. Al dan niet ook op de bbq nu die weer vrij is.Als het goed is valt het vlees vanzelf van het bot. Trancheer met een scherp mes in dunne schuine plakken. Giet er nog wat bakvocht overheen want dat is echt een smaakbommetje!


Serveer met gepofte aardappel en creme fraiche-mayo mix met bieslook.

Voeg de paddestoelen mix toe en wat gesneden augurk. Lekker dat beetje zuur ernaast als tegenhanger van het vet.
Wijnsuggestie:

Napa Cabernet of Barossa Shiraz - Met dank aan AWA


Maar ook lekker met een Funky Falcon biertje van Two Chefs!36 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Guest
Jan 03

Wow <3

Like
bottom of page