top of page

Tagliolini con tartufo nero

Ofwel, pasta met truffel. Een heerlijke classic uit Toscane. Ik heb 'm gemaakt met zelfgemaakte pasta en verse truffel. De meest optimale versie, maar je komt ook een heel eind met normale (gedroogde) pasta en truffeltapenade.
Voor verse pasta:

- 300 gr semolina meel

- 4 eierdooiers


- 100 gr Parmezaanse kaas

- 1/4 verse truffel - of anders klein potje truffel tapenade - 3 a 4 ansjovis filets - 2 eierdooiers

- 2 teentjes knoflook - Handje verse salieblaadjes

- Scheutje truffelolie


Benodigdheden:

- Pastamachine (in geval van zelf maken dus)Ik ben dus all the way gegaan en heb zelf pasta gerold. Niet moeilijk, wel arbeidsintensief.

Komtiedanhe: doe je semolina meel in een kom, voeg een snufje zout toe en daarna het gesplitste eigeel. Start met drie, soms is dat ook genoeg. Te droog? Eigeel erbij. Te nat? Meel erbij. Ietse siempel.Kneed de pasta goed door, ook al lijkt ie klaar, kneed 'm nog minstens 10 minuten. moet mooi glanzend en een tikje zacht zijn. Laat zo'n 20 minuten rusten, of langer. Je kunt het deeg ook 's ochtends al rollen en dan in de koelkast bewaren.Verdeel in porties en haal door de pastamachine. Je kunt ze met de hand snijden, of in de pastamachine. Ik heb het handgesneden omdat mijn lieftallige wederhelft een specifieke pastavorm wilde (verder is ze niet veeleisend hoor).


Bestrooi met ruim meel, om plakken te voorkomen. En daar krijg je straks perfect kookvocht voor dat je nodig zult hebben als bindmiddel.Rasp alvast de Parmezaan en zet opzij.


Bak de salieblaadjes en de ansjovis in ruim boter op een laag vuurtje. Voeg hier ook de gekneusde teentjes knoflook aan toe. Plet de ansjovis en de blaadjes en maak er een mooi mengseltje van. Verwijder de knoflook en zet het botermengsel opzij in een bakje. Als de koekenpan wat is aangebakken, geen probleem. Dat verdwijnt straks wel door het pastawater. Kook nu je pasta al dente (liefst nog pre-al dente want het gaart straks nog verder).


Schep de pasta met wat lepels kookvocht in de koekenpan waar je net je salieboter in hebt gebakken. Schep om met een spatel (liefst siliconen) en je zult merken dat het wat begint te binden en romig wordt.


Op dat moment giet je een scheutje truffelolie erbij en rasp je ook alvast wat truffel er overheen. Verse truffel en dan tóch truffelolie? Yep, want ook al was ie vers, de smaak was erg matig qua intensiteit. Ik heb ooit zelf truffels gegraven in Toscane - althans de truffelhond - en dan weet je hoe het ook kan smaken! Dan is de kleur van binnen ook veel lichter en de structuur droger dan wanneer je een 'verse' truffel koopt. In dit geval bij de Hanos.

Maargoed, blijf roeren tot het een mooi romig geheel is, voeg evt nog wat kookvocht toe. Giet wat salieboter erbij naar smaak, al dan niet met de restjes uitgebakken ansjovis en knapperige salieblaadjes. Doe ik wel, want lekker.


Draai de pasta met een vork in een (soep)lepel tot mooie nestjes en serveer er twee per bord. Schep er nog wat van de achtergebleven romige saus overheen en rasp er - zeer royaal - Parmezaan en truffel overheen.Check vooral ook even de making-of reel op insta, dat geeft een beter en completer beeld.12 views0 comments

Comentarios


bottom of page