top of page

Truffel risotto met paddestoelen

Dit gerecht kan op veel manieren worden ingevuld. Met echte truffel of truffelpasta. Met gedroogde paddestoelen of verse. En van die laatste zijn er dan ook weer legio mogelijkheden.

Kortom, kijk in je agenda en of je portemonnee en hop die keuken in!Recept voor 2 personen


- 180 a 200 gr risottorijst

- Paddestoelen (gedroogd of vers)

- 2 uien

- 2 teentjes knoflook

- 600 a 800 ml paddestoelenbouillon

- 150 ml witte wijn

- 100 gram Parmezaanse kaas - Scheutje room - 2 eieren - Truffel olie - Truffel pasta/tapenade - Verse bieslook - Scheutje azijnBereid alles voor: snipper de uien, snijd de champignons en rasp de kaas:In het bakje rechtsboven heel fijn gesneden champignons die ik (rauw) in de truffelolie had gelegd. Lekker voor on top straks. Bak de champignons en zet weer apart. Zet de bouillon op een laag pitje zodat deze mooi warm is voor straks. 600 a 800 ml is misschien wat ruim, maar liever houd je iets over dan dat je tekort komt.


Fruit de gesnipperde uien in boter + olijfolie en voeg de uitgeperste knoflook toe (niet bruin laten worden).


Voeg de rijst toe en schep om tot alles glazig en vettig is.


Schenk de wijn erbij (ongeveer een glas) en roer om tot alles is opgenomen.

Doe dit ook met de bouillon. Eerst flink wat, daarna met een soeplepel beetje bij beetje.

Schep voortdurend om en blijf roeren. Een rubberen spatel werkt altijd wel fijn.


Zet ondertussen een pan met ruim water op waar je je ei in kunt pocheren. Nooit gedaan? Maakt niet uit, is echt een eitje. Breng het water aan de kook met daarin een scheutje azijn. Breek het ei - waarbij de dooier intact moet blijven - en giet deze in een klein schaaltje.

Als het water zachtjes kookt maak je met een lepel een draaikolkje in het water en daar laat je het ei in glijden vanuit het kommetje. Door het draaiende water bindt het eiwit zich mooi om de dooier heen. 3-4 koken, dan met een lepel of schuimspaan uitnemen en even laten uitlekken op keukenpapier.


Maargoed, de rijst. Blijf roeren en bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is en voeg dan de champignons toe plus de truffelpasta en olie. De pasta en olie naar smaak. er is veel kwaliteitsverschil, dus even proeven. Maar misschien heb je het wel goed aangepakt en een echte truffel gekocht :-) Kook nog even door en voeg op het laatst ook je parmezaan en een scheut room toe.

Garneer met de truffelpaddestoelen-slices, het gepocheerde ei en bieslook.
8 views0 comments

Comments


bottom of page