top of page

Zeeduivel met aardappelpuree, wortel en beurre blanc

Lelijke vis. Mooi gerecht! Wel één van de duurdere vissoorten maar erg de moeite waard en superlekker.



Voor 2 personen:


- 300 gr zeeduivel filet

- 100 gr Hollandse garnalen

- 4 wortels

- 1 blokje groente bouillon

- 2 takjes cherrytomaatjes

- 1 bol knoflook

- 1 citroen

- 4 kruimige aardappels

- Ca 50 ml kookroom

- Beetje geraspte oude kaas

- Ca 50 gr boter

- Beurre blanc


Dep de zeeduivel filets in de bloem plus wat zout.

Even laten liggen en dan nogmaals, zodat de meelkorst lekker stevig wordt.


Kook de aardappels en stamp ze tot een aardappelpureetje met wat room, boter, nootmuskaat, peper en zout. Eventueel een beetje oude kaas toevoegen.

Gebruik de warmte van de pan om in een kommetje wat boter te klaren (zie methode hier). Deze kun je later weer opwarmen. Voeg dan evt nog wat room toe als de puree te dik wordt.


Snijd de knoflookbol overdwars in twee delen. Plaats deze op een ovenplaat met bakpapier samen met de tomaatjes. Besprenkel met wat olie en grof zout en bak ze in de oven op 160 graden.


Schil de wortelen en kook ze al dente met wat bouillon. Bak ze verder af op een zacht vuurtje met wat boter.


Verwarm ondertussen de borden en maak de beurre blanc.


Verwarm de geklaarde boter in een bakpan en bak de zeeduivel rondom goed dicht.

Niet té heet, anders verband de meelkorst. Als de pan teveel gaat roken of er wat zwart residu vormt van de meel: pan schuin houden en residu met keukenpapier opdeppen.


Zeeduivel even laten afkoelen in de pan en dan in plakken snijden.

Bestrooi dit met de garnaaltjes en schep de aardappelpuree op met een serveerring.

Compleet maken met de gepofte knoflook, tomaatjes, wortel en een partje citroen.


Schenk aan tafel de beurre blanc er overheen.


Wijntip: Vermentino Bolgheri 2021 - Tenuta Guado al Tasso



3 views0 comments

Comments


bottom of page