Zeeduivel nuggets met frisse venkel salade, groene asperges en zoete aardappel friet
- Geert Ploeger
- Mar 6
- 2 min read
Updated: Mar 9
Nuggets? Daar zit toch altijd kip in? Nee joh, kan ook heel goed met zeeduivel. Sterker nog: de zeeduivel wordt ook wel de kip van de zee genoemd, dus kan niet misgaan. Maak er wat crispy zoete aardappelfriet bij, een frisse salade van venkel en babyspinazie en je hebt een duivels lekker maal!

Recept voor 2 personen:
- 350 a 400 gr zeeduivel filet
- 2 eieren
- Paar augurkjes of cornichons
- 2 kopjes panko
- 2 kopje bloem
- Scheutje melk
- Bakje babyspinazie
- 1/2e venkel - Handje pecannoten
- 1 avocado
- 2 grote zoete aardappels
- 2 el creme fraiche
- 2 el mayonaise
- Verse bieslook
- Citroen
- Olijfolie
- 1 fles zonnebloemolie (helft voor de nuggets, helft voor de friet)
- Witte peper, zout

De salade
Snijd de avocado in kleine stukjes en schaaf de venkel in flinterdunne plakjes met een madoline of scherp mes. Mix dit met de spinazie en maak aan naar smaak met olijfolie, peper, zout en citroen,
De dip
Meng de mayonaise en creme fraiche ongeveer 1 op 1. Voeg héél fijngechopte augurk, een beetje olijfolie en gesneden bieslook toe. Citroensap en witte peper erbij naar smaak. Een beetje zoals ravigotte- of tartaarsaus.
De zeeduivel nuggets
Snijd de filet in lange schuine dunne stroken. Of blokjes. Wat je zelf mooi vind. Overtollig vocht afnemen met keukenpapier.
Dan de triple treatment!
Vul bord 1 met de bloem en wat zout en witte peper.
Bord 2 met losgeklutst ei en scheutje melk.
Bord 3 met de panko.
Eerst door de bloem wentelen. Dan door het losgeklopte ei. En dan de derde: lekker stevig door de panko rollen.
Verhit de zonnebloemolie in een diepe brede (braad)pan. Flinke laag, ongeveer een halve fles. Testen met stukje broodkorst; als het bubbelt en bruist is de olie heet genoeg.
Heb je een thermometer: 180 graden aanhouden.
Niet té heet maken, anders verbrand de panko terwijl de vis nog koud is.
Bak de stukjes rondom goudbruin en laat even uitlekken op keukenpapier. Doe er niet teveel tegelijk want dan koelt de olie af.




De zoete aardappel frietjes
Staan hier niet op het eindresultaat anders werd het bord te vol. Maar snijd de aardappels in friet-stroken, haal door de bloem en frituur ze. Of bak in een laag zonnebloem-olie in een koekenpan.
Dit kan in een extra pan tegelijk met de zeeduivel zodat alles mooi krokant op tafel komt.

Wijntip: albariño of iets zwaardere chardonnay
Comments