Dit is er weer eendje voor in de winter! Gebruik het vet dat in de pan loopt als bakvet. Voor extra veel smaak. Daarbij zit eend boordevol vitamines en ijzer en da's goed voor je.
Recept voor 2 personen:
- 2 eendenborst filets (met vetlaag)
- 4 wortelen
- 2 a 3 sjalotjes
- 1 doosje shiitake paddestoelen
- Platte peterselie
Dit recept is vergelijkbaar met eendenborst filet met rode portsaus en gratin.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil, en halveer de wortels. Snijd ze schuin af. Waarom? Gewoon mooi.
Voeg wat grofgesneden sjalot toe en plaats dit in een ovenschaal op bakpapier.
Plaats in de oven tot ze beetgaar zijn en een mooi bruin randje hebben.
Maak nu de rode wijnsaus.
Halveer de (grote) shiitakes. Bak deze op laag vuur in wat boter en voeg deze aan de rode wijnsaus toe.
Bak nu de eendenborst filets. Snijd de vetlaag kruislings in (niet té diep). Je kunt ook met een scherp mes kruislings hakken.
Plaats circa 5-8 minuten in een koekenpan op de vette kant, je hoeft hier dus geen boter of olie te gebruiken. Draai om en bak ze nog twee minuten op de andere kant zodat de korst mooi bruin en knapperig wordt. Leg ze op een bord, dek losjes af met alu-folie en laat circa 10 minuten rusten.
Trancheer de eendenborstfilet. Dat is chique taal voor het schuin snijden van gelijke plakken. Plaats op een voorverwarmd bord. Giet de rode wijnsaus met shi-takes hier overheen en plaats de wortels ernaast.
Bestrooi met wat fijngehakte peterselie.
Wijnsuggestie:
Bourgougne Pinot Noir of een Merlot uit California (liefst wat op leeftijd) - Met dank aan AWA
Comments