top of page

Linguine all'astice - linguine met kreeft in kreeftenbisque saus

Eén van de weinige ingrediënten dat puur al zó lekker is dat je er eigenlijk niet teveel mee moet doen is toch wel kreeft. Maar in dit gerecht komt 'ie toch goed tot z'n recht, mede door de intense kreeftenbisque-roomsaus. Dus, aan de arbeid!Recept voor 2 personen:


- 200 gr linguine (De Cecco of Liguori)

- 1 kreeft (ca 1 kg)

- 1 pot vis- of garnalenfond

- 50 ml Pernod (of gewoon een flinke scheut)

- 250 ml witte wijn (chardonnay)

- 2 sjalotjes

- 1 wortel

- 1 rode peper (optioneel)

- 1/2 venkel - 1 bosje verse platte peterselie

- 2 a 3 tenen knoflook

- 75 gr tomatenpuree (ongeveer)

- 150 ml passata

- Scheutje kookroom
Er is een makkelijke snelle en een moeilijke(re) langere tijd in beslag nemende versie van dit gerecht. Dat hangt ervan af of je de pasta zelf maakt. En of je de kreeft zelf kookt en de bisque zelf maakt. Ik had hier een tussenversie van een diepvrieskreeft (kanttekening: enigszins matig van smaak en structuur). Maar maakte wel zelf de bisque, want kreeftenresten weggooien is zonde. Dan ga je naar de kreeftenhel.


Bekijk ook vooral even de making of reel van dit gerecht op mijn instagram kanaal.


Maargoed, aan de slag! Als eerste de kreeft. Snijd overdwars open en verwijder het vlees en houd apart. Zo ook voor de poten. Verwijder het maagzakje (met gruis) uit de kop en de longen (soort veertjes). Bewaar alle resten en kraak of knip ze zoveel mogelijk open zodat alle aroma's en vleesresten er straks goed uit kunnen tijdens het koken.


Snijd de sjalot - bewaar de andere voor straks - de wortel, venkel, knoflook en de rode peper in stukjes. Rustig aan met de rode peper, gebruik niet zoveel als hieronder op de foto, maar hooguit een paar plakjes en dan zonder de pitjes.Zet de groenten aan, voeg de knoflook en peper toe. Bak de tomatenpuree even mee om te ontzuren. Voeg de kreeftenschalen toe en bak even mee.Giet er een scheut Pernod bij - zet je afzuigkap uit - en flambeer tot de alcohol eruit is. Blus af met de witte wijn en de fond. Laat op een laag vuurtje zo'n 30 minuten zachtjes inkoken. Passeer door een zeef en kook desgewenst nog iets in, hij mag redelijk dik worden (ja ja dat zei m'n vrouw vannacht ook ja).


Kook de pasta al dente - minuutje of 7-8 - zeker niet te ver, want die gaart straks nog wat verder in de saus.


Zet een heel fijn gesnipperd sjalotje met een dito gesneden teen knoflook aan in wat olijfolie met boter. Bakken tot dit glazig ziet en niét bruin laten worden. Giet nu de tomatenpassata erbij en blijf roeren. Voeg nu schep voor schep je bisque toe plus de room tot er een mooie romige dikke saus ontstaat. Proef en breng evt op smaak met peper en zout.Voeg nu de pasta toe met indien nodig nog wat kookvocht als de saus te dik wordt. Snijd de kreeftenstaarten in stukjes en voeg als allerlaatste even toe. Houd de poten/scharen apart om mooi bovenop te leggen straks.


Serveer op - uiteraard - verwarmde borden, giet nog wat van de bisque-saus er overheen en maak af met de kreeftenpoot en wat fijngechopte peterselie.


Wijntip: volle stevige (houtgerijpte) chardonnay38 views0 comments

Comments


bottom of page