top of page

Mosselen met frietjes

Ofwel Moules-frites. Veel gegeten in België en Noord Frankrijk. Kort gekookt in witte wijn samen met typische mosselgroenten zoals wortel, bleekselderij en ui. Makkelijk te maken, snel klaar en altijd lekker. Gewoon maken dus!Recept voor 2 personen:


- 2 kg (Zeeuwse) mosselen

- 3 stengels bleekselderij

- 2 uien

- 3 wortels - 1 teen klnoflook - Evt prei - Bosje verse platte peterselie - 1 glas witte wijn - Cocktail- of ravigottesaus - Frietjes - (Truffel)mayonaise - Frisse saladeEen kilo mosselen per persoon is altijd net iets teveel, daarom een tip om wat apart te houden en hier gegratineerde mosselen van te maken. Spoel de mosselen schoon in een (was)bak met koud water. Gooi kapotte mosselen weg. Mosselen die openstaan even aantikken; gaan ze dicht dan zijn ze goed. Anders ook weggooien.

Mosselen die blijven drijven vind ik ook atijd wat dubieus dus die mogen ook weg.

Snijd de uien en wortels in kwart ringen, de stengels bleekselderij in schijfjes en chop de knoflook fijn. Hak de peterselie en zet deze apart opzij, die gebruiken we iets later dan de greonten.

Verhit wat olijfolie in een (mossel)pan en bak de groenten op een laag vuurtje tot ze glazig zien. Voeg nu ook wat peper en zout toe. Niet bruin laten worden.Schenk nu een glas (droge) witte wijn bij de groenten en breng aan de kook. Doe de mosselen erbij en sluit de pan. Laat ongeveer 5 minuten garen of tot de schelpen open zijn. Schud of schep 1 a 2 keer om, halverwege. Op dat moment mag je ook de fijngehakte peterselie erbij doen.

Schep op het laatst nog even goed om zodat er zoveel mogelijk groente en kruiden in de open schelpen komt. Giet het meeste vocht af, anders schep je op het laatst alleen maar mosselsoep op.Serveer met friet en sla. Makkelijkst vind ik de SuperCrunch Oven Pommes Frites van Aviko. En Aviko staat voor Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omgeving, dus dan heb je nog een leuk weetje te vertellen aan tafel. Eet-mosselen-als-een-pro-tip: gebruik de eerste lege mossel als 'klemvork' en pluk hiermee de mosselen uit hun schelp. Dip ze in je cocktailsaus of saus naar keuze. Voor bij de friet is de truffelmayonaise van Calvé altijd erg oké.


Bon appétit!
9 views0 comments

Comments


bottom of page