top of page

Steak tartare

Een Franse klassieker. Vroeger bekend als steack à l’Americaine. Rauw vlees met een rauw ei. Soms verving men in Parijs het rauwe ei, door sauce tartare. Een saus van mayonaise waar hard gekookt ei, peterselie en gehakte uitjes aan toegevoegd zijn. Doen wij allemaal lekker niet, maar hé wel een leuk stukje geschiedenis!


Recept voor 2 personen (voorgerecht portie):


- 100 gr grain fed bavette

- 1 eierdooier

- 4 kwarteleitjes

- 50 gr Parmezaanse kaas

- 4 cornichons

- 2 sjalotjes

- 1 el kappertjes

- Platte peterselie

- Worchesterstersctersaus

- Tabasco

- Balsamicostroop

- Olijfolie


Extra benodigdheden:



Hak de bavette in zo klein mogelijke stukjes en zet in een kom apart in de koelkast.

Hak de cornichons, sjalotjes, kappertjes en peterselie ook zo klein mogelijk en leg deze in aparte bakjes. Ook de parmezaan maar bewaar hier ook wat van ter garnering. Splits de twee (gewone) eieren en doe de eierdooiers bij de gehakte bavette. Voeg wat goeie extra vergine olijfolie toe tot het geheel mooi glanzend oogt.

De gehakte ingrediënten naar smaak toevoegen. Roeren, proeven, repeat. Vul aan naar smaak. Ook de worcester saus en een paar drupjes tabasco mogen er nu bij (rustig aan he daarmee). Zout en peper naar smaak. Plaats een bakring op het bord, voeg de steak tartare toe en druk die een beetje aan. Plaats een gekookt en rauw kwartel eitje erop en dresseer met wat peterselie en gechopte kappertjes.


Kook twee van de kwarteleitjes en laat afkoelen. Splits het rauwe kwarteleitje en bewaar de dooier in één helft van de eierschil. Pel voorzichtig de bovenkant van het gekookte kwarteleitje af (even de schaal omcirkelen met een scherp mes). Plaats beide naast elkaar op de steak tartare, zoals op de foto.


Garneer met of wat balsamico stroop (drupjes of een cirkel). Of met truffelmayo (Remia heeft goeie). Wat losse ingrediënten in een schaaltje erbij, om zelf wat op smaak te brengen indien nodig.


Serveer direct.



Wijnsuggestie:

Pinot Noir/ Spätburgunder of een Cru Beaujolais - Met dank aan AWA

67 views0 comments

Comments


bottom of page