top of page

Tomahawk caveman style met gratin, bimi en gepofte knoflook

Ga terug in de tijd en laat de Fred Flintstone in je los! Gooi je steak gewoon in het open vuur, zonder grillrooster. Het vuur en de as dragen bij aan een unieke rokerige grill smaak en textuur van het vlees. Check ook de reel op insta!


Recept voor ca. 3 personen:


- 1 tomahawk steak van ca. 1 kg - 200 gr bimi - 1 bol knoflook - Verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie - 100 gr boter - Voor de gratin, check mijn recept hier


Maak - uiteraard - vooraf je gratin. Fijnst is om die in de ochtend te maken of de dag ervoor. Qua tijd maar ook omdat een afgekoelde versie zich mooi in porties laat snijden. Die je dan vervolgens op ca. 120 graden in de oven langzaam kunt opwarmen. Niet té heet want dan zakken ze nogal eens uit elkaar.

Maargoed, de tomahawk! Haal - zeker bij een groot stuk - de tomahawk ruim van tevoren uit de koelkast. Mag gerust een paar uur liggen. Dep droog, snijd eventuele grotere stukken vet een beetje weg en bestrooi met ruim peper, zout en knoflookpoeder. Leg weg onder een schone theedoek of keukenpapier.


Prepareer ondertussen je jus voor straks. Snijd hiervoor wat klontjes boter en verse kruiden. Kneus of snijd de knoflook tenen en voeg samen in een klein pannetje of skillet. Dit mag even op de bbq als de steak rust. Ook je groenten kun je nu voorbereiden. Ik had bimi, groene asperges en baby courgettes, maar dat is maar net waar je trek in hebt natuurlijk. Of in het seizoen is.


Nu het leuke deel; fire up die BBQ! Zorg dat je kolen echt gloeiend heet zijn. Wapper eventuele asresten een beetje weg. Maak nu die caveman in je wakker en gooi dat vlees met een mooie smak in de kolen. Schroei beide zijdes en rondom mooi krokant dicht.


Werk toe naar een kerntemperatuur van ca. 45 graden als je 'm rare wil (stijgt nog wat door tijdens het rusten). Mocht het nou wat te hard gaan, kun je het laatste stuk van je bereiding ook nog even op het rooster doen uiteraard, de mooie smaak heeft je steak nu al te pakken... Leg een kleine tien minuutjes weg onder een stuk alu folie zodat het vlees nog even mooi door kan garen en iets kan ontspannen. Ondertussen kun je je knoflook-kruiden-boter jus maken. En je groentjes.


En voor de oplettende kijker: ik had er inderdaad ook nog een plakje foie gras bij gefrommeld...🍷 Wijntip: 2016 Chateau Dutruch Grand Poujeaux. Moulis-en-Medoc, Bordeaux.

Een erg lekkere Cabernet Sauvignon-Merlot blend!

28 views0 comments

Comments


bottom of page