top of page

Uramaki sushi (inside out roll)

Japans, maar met een Amerikaans tintje. De eerste inside out roll werd namelijk niet in Japan, maar in de Canadese stad Vancouver uitgevonden, door de Japanse chef-kok Hidekazu Tojo. De beroemde California Roll. Iets meer werk dan maki sushi, maar het presenteert wel veel mooier en je kunt er veel meer kanten mee op qua smaken. Ander voordeel: je kunt er mooi je restjes vis - bv na het snijden voor sashimi of maki - in kwijt.Recept voor 4 personen:


- Ca. 400 gr sushirijst, van bijvoorbeeld Itamae (1 rijstkokerbekertje/125 gr pp, ongekookt gewicht)

- Ca 75 ml sushi seasoning Uchibori (complete seasoning)

Dit deel is afhankelijk van je wensen, maar ik had spicy tuna en salmon roll en omelet crab roll: - 1 pakje nori (zeewierbladen) - 200 gr zalmfilet

- 100 gr tonijn - 4 krabsticks

- 1 potje (grote) zalmeitjes

- 1 avocado - 1 bos/lente-ui

- Kewpie mayonaise

- Truffel mayonaise (Remia) - Wasabi

- Sojasaus (Tomasu) - Mirin - 3 eieren - Scheutje kookroom - Poedersuiker

- Piment d'Espelette

- Kameya Wasabi Furikake (topping van wasabi, bonito flakes en gepofte rijst)

- Gebrand en ongebrand sesamzaad


Extra benodigdheden:


- Rijstkoker (of gewone pan)

- Zeef

- Vierkant koekenpannetje (als je omelet 'Tamagoyaki' wil maken)

- Bamboematje

- Plastic folie

Spicy tuna, salmon of surimi roll


Snijd de tonijn of zalm alsof je een steak tartare bereidt. Meng met wat Kewpie mayonaise, Fijngechopte lente-ui, Wasabi Furikake, en wat wasabi. Of andere ingrediënten naar smaak.

Mix en proef en meng naar wens.Bekleed je bamboematje met plastic folie en plaats hierop een naar 3/4 of 1/2 hoogte geknipt nori blad. Bevochtig je handen een beetje en bedek het nori blad volledig met een egaal dun laagje rijst. Dit mag je vrij stevig aandrukken.Plaats hier een strookje van je tonijn- of zalm mengsel op. Doe dit iets onder het midden.Rol het eerste gedeelte voorzichtig met de hand: dwz je tilt het onderste deel over de vulling heen en drukt voorzichtig aan. Rol verder op met je bamboematje en druk voorzichtig aan. Niet te stevig want dan loopt de vulling eruit.


Snijd je avocado overdwars doormidden en verwijder de pit. Schep uit de schil met een eetlepel en snijd met een scherp dun mes zo dún mogelijke plakjes van je avocado.


Druk dit voorzichtig uit op je werkblad tot zich een waaier vormt. Snijd hier stroken van die qua breedte overeenkomen met je roll. Leg erop, bestrooi met zwarte en witte sesam en wikkel in met plastic folie. Hiermee kun je alles mooi aandrukken zodat ook de avocado zich om de roll heen vormt.


Snijd in plakjes met de folie er nog op, die kun je na het snijden makkelijk verwijderen en het houdt de avocado op z'n plaats. Serveer dakpansgewijs, bestrooi met nog wat sesam en maak af met zalmeitjes.Onderstaande variant had spicy tuna en op de avocado teriyaki saus, piment en gechopte jalapeño. Een wellicht wat rare combi maar experimenteer vooral met deze rolls :-)


Nog een optie: een vulling van krabstick, avocado en kewpie mayonaise.Tamagoyaki, crab and truffle mayonaise roll


Voor een mooie omelet is het aan te raden een vierkant omelet pannetje te hebben. Mix de 3 eieren met een scheutje room, mirin en poedersuiker. Als je hebt, liefst ook wat dashi.Plaats je omelet pannetje op een vlamverdeler of je kleinste pitje. Verwarm wat boter maar laat niet te heet worden. De omelet mag namelijk niet bruin worden!Giet ongeveer 2/3 van je mengsel in het pannetje. Wanner dit gestold is klap je 'm tot halverwege om, alsof je een boek dichtklapt.
Maak je inside out rol zoals hierboven beschreven. Voeg hier de truffel mayonaise aan toe en smeer uit, zodat alle rijst bedekt is met een dun laagje. Snijd je omelet in stroken en plaats deze samen met een gelijke hoeveelheid krabsticks bovenop de rijst. Eeh ja, en toen vergat ik foto's te maken. Zó lekker was ie.12 views0 comments

Comments


bottom of page