top of page

A5 wagyu ribeye, aardappel gratin en doperwten crème

Een mooi stukje wagyu ribeye met prachtige marbling, kort aangeschroeid in een sizzling hete koekenpan. Met daarnaast gratin dauphinois en doperwtenpuree.


Recept voor 2 personen:


- 200 gr A5 wagyu ribeye - 100 gr verse doperwten

- 200 gr gratin dauphinois

Voor de gratin volg je dit recept. Het wordt uiteraard wat meer dan hierboven maar je kunt het prima invriezen in porties.


- 4 vastkokende aardappels

- 150 ml kookroom

- 50 ml volle melk

- 75 gr Gruyère kaas

- Boter

- 1 teen knoflook

- Verse nootmuskaat



Extra benodigdheden:


- Spuitzak

- Staafmixer



Haal je vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast om iets op kamertemperatuur te komen. Gratin Dauphinois

Start met het maken van je gratin. Zie recept hier en making of reel hier. Je lunt dus prima wat meer maken en invriezen, dan heb je altijd een lekkere side dish bij de hand. Laat bij voorkeur even afkoelen, dan snijd ie wat makkelijker. Erwtenpuree

Dan de erwtenpuree. Dop en kook de boontjes. Houd er een paar apart voor het platen. Voeg wat room en een beetje olijfolie en zout toe en pureer deze met een staafmixer. Passeer door een fijne zeef en schep over in een spuitzak. Houd au bain warm tot moment van opdienen.




Ribeye

Snijd de overtollige vette delen weg en snijd deze zo klein mogelijk (brunoise). Bak dit uit tot ze bruin krokant zijn en leg opzij op een keukenpapiertje. In dit vet bak je je ribeye op hoog vuur in een (bij voorkeur) plaatstalen koekenpan.



Ik ging voor een kerntemperatuur van 50 graden, dan heb je 'm mooi rare. Maar dat is persoonlijk natuurlijk. Leg een vijf- a tiental minuutjes weg onder - losjes er overheen gelegd - aluminiumfolie. Breng de erwtenpuree aan op een voorverwarmd bord, maak af met wat losse erwtjes en evt crest. Plaats de blokjes gratin en snijd je ribeye in mooie schuine plakjes. Giet hier nog wat van het bakvet overheen en je kaantjes. Heb je vet over? Bewaren! Superlekker en handig voor bijvoorbeeld dit recept. 🍷 Wijntip: Pinotage Kanonkop (Stellenbosch)



42 views0 comments

Comments


bottom of page