top of page

Gerookte zalm met avocado en mierikswortelcrème

Zalm is een vis bij uitstek om op verschillende manieren te bereiden; rauw in sashimi en sushi, grillen bij een lekkere pasta of in de oven in een zalm en croute. Maar vandaag gaan we 'm roken op de Bastard!


Recept voor 2 personen:


- 300 a 400 gr zalmfilet (liefst met huid)

- 1/2 komkommer

- 1 avocado

- 1 limoen

- 50 ml crème fraiche

- 1 el mierikswortel crème

- 1 el Kewpie mayonaise - 50 gr fijn zout - 50 gr bruine suiker


Extra benodigdheden:

- Rookhout

- Rookplankje (evt) - 2 spuitzakken - Meloenlepeltje - Kernthermometer - BBQ + heat deflector


Let op: als je de tijd hebt, begin een dag van tevoren met pekelen. Een halve dag om te pekelen en een halve dag om te drogen.


Heb je die tijd nou niet houd dan in ieder geval minimaal anderhalf uur aan om de zalm in het pekelbad te leggen. Of beter gezegd pekel-bruine suiker bad. Goed roeren zodat alle zout en suiker is opgelost. Ook de komkommer het liefst zo lang mogelijk van tevoren bereiden. Schil hiervoor de komkommer in dunne plakken met een kaasschaaf en snij de zaadlijsten eruit. Zo houd je van één plak twee plakje over. Plaats in ruim sushi-azijn en laat dit een paar uur intrekken. Spoel na het pekelen de zalm af, dep droog met keukenpapier en laat nog even drogen. Dat kan onafgedekt in de koelkast. Het vocht zal dan wat uit de zalm onttrokken worden en na een halve dag zal de zalm genoeg gedroogd zijn.


Leg je rookplankje een uur van tevoren in water om verbranden en kromtrekken te voorkomen. Heb je geen rookplankje dan zal een stukje alufolie of een schaaltje ook wel volstaan. De huid op de zalm zal aanbakken voorkomen, zit er nou geen huid meer op gebruik dan dunne plakjes citroen of limoen of anders gewoon wat olijfolie.


Breng je barbecue op een temperatuur van 75 graden. Plaats een heat deflector voor indirecte hitte. Voeg het rookhout toe, plaats de zalm en sluit de kap.


We gaan voor een kerntemperatuur van 50 graden. Open tijdens het roken af en toe je ventilatieschuifje om wat rook te laten ontsnappen, anders kan de zalm iets bitter gaan smaken. Niet teveel en te lang openen want dan stijgt de temperatuur in de barbecue.

Maak ondertussen de mierikswortel crème door deze te mengen met wat crème fraiche, Kewpie mayo en evt wat olijfolie. Voor de avocado bolletje snijd je de avocado open, schep alles eruit met een eetlepel en maak met je meloenlepeltje een aantal mooie bolletjes. Van het mooiste deel kun je ook nog een aantal heel dunne schijfjes snijden voor een waaier. De rest druk je door een zeef en meng je met crème fraiche en wat peper, zout en limoen. Doe zowel de mierikswortel crème als de avocado crème in een spuitzak (ieder afzonderlijk dus he). Als de zalm klaar is, veeg de eventuele gestolde eiwitten eraf met een keukenpapiertje en plaats nog even enkele minuten onder een stukje alu folie.


Maak ondertussen je bord op conform de foto - of naar eigen inzicht uiteraard - en plaats als laatste de zalm erop.4 views0 comments

Kommentit


bottom of page